Η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευθεί το «παράθυρο» 90 ημερών που δόθηκε με την παύση των υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με συνομιλητή τον συγγραφέα Ρόμπερτ Κάπλαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη προσφέρει μια ευκαιρία για ειλικρινή διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με το εμπορικό καθεστώς ΗΠΑ-ΕΕ, τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διατηρηθεί το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου, ιδίως αναλογιζόμενοι την ισχυρή θέση που έχει η ελληνική ναυτιλία στον παγκόσμιο χάρτη. Η Ελλάδα ανησυχεί και για τους δασμούς σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο τα οποία εξάγονται στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της. Ανέφερε ότι, αν και δημιούργησε πλούτο, αυτός δεν διανεμήθηκε δίκαια πολλές φορές, με αποτέλεσμα την αποξένωση της μεσαίας τάξης και την εμφάνιση νέων μορφών ολιγαρχίας, ειδικά με την εμφάνιση πανίσχυρων εταιρειών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα πως σήμερα υπάρχει έντονο αίσθημα αβεβαιότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Μιλώντας για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ήδη μια καλή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε την πρόθεσή του να τη διατηρήσει και να χτίσει πάνω σε αυτή στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη νέα πραγματικότητα, παραδέχτηκε ότι πολλές φορές ωραιοποιούμε το παρελθόν, ενώ στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν ήταν απαραίτητα καλύτερα τότε. Τόνισε επίσης την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο επικοινωνίας του πολιτικού λόγου, ειδικά για να προσεγγιστεί η νέα γενιά.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετανάστευση και λαϊκισμός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, παρότι οι διαφορές για την ΑΟΖ παραμένουν άλυτες εδώ και 40 χρόνια. Υπογράμμισε πως η ύπαρξη αυτών των διαφορών δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και διάλογος.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και πως η αρχική πολιτική ανοιχτών θυρών δεν αποδείχθηκε βιώσιμη ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά. Υποστήριξε την ανάγκη για μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική βασισμένη σε διμερείς συμφωνίες, απορρίπτοντας τη λογική της άκριτης αποδοχής μεταναστών, ιδίως όταν ήδη υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους του λαϊκισμού, επισημαίνοντας ότι, αν και τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι λαϊκιστές είναι υπαρκτά, οι προτεινόμενες λύσεις τους δεν είναι οι σωστές. Επισήμανε ότι η χώρα έφτασε πολύ κοντά στην καταστροφή πριν από δέκα χρόνια και πως, παρότι σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα, υπάρχει ένα κενό σε άλλους πολιτικούς χώρους, αφήνοντας χώρο για την άνοδο νέων λαϊκιστικών δυνάμεων.

Έθεσε τον προβληματισμό για τον ρόλο των αλγορίθμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως αυτοί μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη δημοκρατία και να επηρεάσουν αρνητικά τη νεολαία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ελλάδα και επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διορθωθούν, κυρίως στη γραφειοκρατία και στον ενεργειακό τομέα. Τόνισε την ανάγκη για ανταγωνιστικό ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε την τεχνολογία ως αναπτυσσόμενο τομέα στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας έκανε ειδική μνεία στη γεωγραφική της θέση και το ποιοτικό της ανθρώπινο κεφάλαιο.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, υπενθύμισε ότι λόγω της κρίσης υπήρξε μεγάλο κενό και ότι σήμερα οι επενδύσεις βρίσκονται στο 16% του ΑΕΠ, με στόχο να φτάσουν το 20%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία