
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο γερμανικός DAX σήμερα, με τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο να οδηγούν πολλά χαρτοφυλάκια στο να διαφοροποιηθούν και να αναζητήσουν θέσεις σε αμυντικούς κλάδους της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,32%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 7.964 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,92% στις 20.374 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,27% στις 7.106 μονάδες.
Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αν και υπήρξαν κάποιες ανοδικές προσπάθειες στην έναρξη της συνεδρίασης, το κλίμα δεν ήταν θετικό. Ήταν άλλωστε μια ταραχώδης εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις αλλαγές της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής που πυροδοτήθηκαν από τα τελευταία δασμολογικά σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, ο FTSE 100 έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,1%, ο DAX έχασε 1,3% και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 2,3%.
Οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προτού μειωθούν προσωρινά στο 10% για 90 ημέρες για να αρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε την Πέμπτη με παρόμοιο τρόπο, διακόπτοντας την υιοθέτηση αντίμετρων για 90 ημέρες. «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική παραμένει, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων. Οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παραμένουν.
Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.
Τον Ιανουάριο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.
Επίσης, ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο, με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία να επιβεβαιώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων