
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,2% τον Μάρτιο του 2025, από 2,3% τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ κυμάνθηκε στο 2,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (0,9%), τη Δανία (1,4%) και το Λουξεμβούργο (1,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,1%), την Ουγγαρία (4,8%) και την Πολωνία (4,4%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε δέκα.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,1% ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο και σε παρόμοια τιμή με τον Ιανουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάρτιο (3,5%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερός, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (- 1,0%, έναντι 0,2% τον Φεβρουάριο).

Κάθε μία από τις κύριες συνιστώσες συμβάλλει σε διαφορετικό βαθμό στον συνολικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Όσον αφορά τους συντελεστές στάθμισης για το 2025, 100% για τον γενικό Εναρμονισμοένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με περίπου 25,6%.
Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός και η ενέργεια αντιπροσωπεύουν το 19,3% και το 9,4%, αντίστοιχα. Μαζί, αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο των δαπανών της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον συνολικό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές τους τείνουν να αυξομειώνονται σημαντικά περισσότερο από ό,τι οι άλλες συνιστώσες.


Latest News

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική