Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,2% τον Μάρτιο του 2025, από 2,3% τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ κυμάνθηκε στο 2,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (0,9%), τη Δανία (1,4%) και το Λουξεμβούργο (1,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,1%), την Ουγγαρία (4,8%) και την Πολωνία (4,4%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε δέκα.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,1% ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο και σε παρόμοια τιμή με τον Ιανουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάρτιο (3,5%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερός, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (- 1,0%, έναντι 0,2% τον Φεβρουάριο).

Κάθε μία από τις κύριες συνιστώσες συμβάλλει σε διαφορετικό βαθμό στον συνολικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Όσον αφορά τους συντελεστές στάθμισης για το 2025, 100% για τον γενικό Εναρμονισμοένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με περίπου 25,6%.

Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός και η ενέργεια αντιπροσωπεύουν το 19,3% και το 9,4%, αντίστοιχα. Μαζί, αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο των δαπανών της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον συνολικό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές τους τείνουν να αυξομειώνονται σημαντικά περισσότερο από ό,τι οι άλλες συνιστώσες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή