Την Δευτέρα κρίνεται τελικά η παραμονή ή όχι του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων και των καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ την Δευτέρα – δύο ημέρες πριν από τις 30 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία της παραμονής του πλαφόν – πρόκειται να γίνει ευρεία σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, προκειμένου να αποφασιστεί η διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του 2021.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του ΟΤ, τα σενάρια που πρόκειται να εξεταστούν είναι τρία: πρώτον, η παράταση του σημερινού καθεστώτος πιθανόν για άλλους τέσσερις μήνες, δεύτερον, η κατάργηση του και τρίτον, η σταδιακή κατάργηση, δηλαδή να καταργηθεί σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και να διατηρηθεί σε άλλες για ορισμένους μήνες ακόμη.
Τα σενάρια για την ανάσχεση του πληθωρισμού
Τα τρία σενάρια θα εξεταστούν υπό το φως των εκτιμήσεων και των προβλέψεων για την εξέλιξη του πληθωρισμού στο επόμενο δίμηνο, του Μαΐου και του Ιουνίου – ο πληθωρισμός του Απριλίου θα είναι γνωστός στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Υπάρχει φόβος πως η εμφάνιση του θερινού τουριστικού κύματος από τον Μάιο, με την κατάργηση του πλαφόν, είναι πιθανόν, όπως λέγεται, να προκαλέσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.
Πάντως πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν πως πιθανότερες εκδοχές, μεταξύ των οποίων θα επιλέξει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι η οριστική του κατάργηση ή η σταδιακή κατάργηση του μέτρου. Είναι γεγονός πάντως ότι το σύνολο της αγοράς διοικήσεις και στελέχη επιχειρήσεων αγωνιούν σφόδρα για το τι πρόκειται να συμβεί.
Τα σενάρια που πρόκειται να εξεταστούν για το πλαφον, είναι τρία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ
Τι λένε παράγοντες της αγοράς
Θεωρούν τη διατήρηση του μέτρου ως στρέβλωση της αγοράς και του ανταγωνισμού – «λέμε στους ξένους τι ισχύει κι όχι μόνο δεν το πιστεύουν, αλλά δεν το καταλαβαίνουν κιόλας», λένε πηγές της αγοράς. Και προσθέτουν ότι αποτελεί ελληνική παραδοξότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου αρκετές εταιρείες – κυρίως πολυεθνικές – έχουν τιμωρηθεί με υψηλά πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου και έχουν γίνει προσφυγές από τις εταιρείες στα διοικητικά δικαστήρια, στις οποίες θα επιμείνουν μέχρι τέλους, όπως λένε χαρακτηριστικά. Μέχρι να πέσουν τα πρόστιμα, διότι θεωρούν ότι το νομικό τους υπόβαθρο είναι έωλο.