Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι συνομίλησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας να αναστείλουν τους περισσότερους δασμούς για 90 ημέρες.
Οι επενδυτές της Wall Street και της Apple χαιρέτισαν την παύση των κινεζικών δασμών. Η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 6% στις συναλλαγές τη Δευτέρα, έναντι 3% για τον Nasdaq.
«Μίλησα με τον Τιμ Κουκ σήμερα το πρωί και νομίζω ότι θα αυξήσει ακόμη παραπέρα τους αριθμούς του», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. «500 δισεκατομμύρια δολάρια, θα κατασκευάσει πολλά εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Apple. Και ανυπομονούμε για αυτό».
Η Apple είχε δηλώσει προηγουμένως τον Φεβρουάριο ότι θα δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει πολλές από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συναρμολόγησης διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης στο Χιούστον.
Οποιαδήποτε επιβράδυνση ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να ενισχύσει την Apple, η οποία εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συσκευών της στην ασιατική χώρα και επίσης θεωρεί την περιοχή ως την τρίτη μεγαλύτερη σε πωλήσεις.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο βοήθησε άμεσα την Apple η ανακοίνωση της Δευτέρας.
Τον Απρίλιο, τα περισσότερα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Apple, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, έλαβαν εξαιρέσεις από ορισμένους από τους υψηλότερους δασμούς 145%, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν δασμοί 30% στις κινεζικές εισαγωγές ακόμη και μετά τη συμφωνία της Κυριακής. Η Apple εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δασμούς 10% σε ορισμένες από τις δευτερεύουσες χώρες παραγωγής της, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.
Τι ζητά ο Τραμπ από τον Κουκ
Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει η Apple να μεταφέρει την παραγωγή συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής iPhone, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα ήταν απίθανη και δαπανηρή.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τιμ Κουκ ενημέρωσε τους επενδυτές για τη δασμολογική στρατηγική της εταιρείας σε μια τηλεδιάσκεψη για τα εταιρικά αποτελέσματα. Είπε ότι η Apple αυτή τη στιγμή προμηθεύεται προϊόντα με προορισμό την Αμερική από τόπους παραγωγής στο Βιετνάμ και την Ινδία, αλλά δεν ήθελε να κάνει εικασίες πέρα από τον Ιούνιο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δύσκολη να προβλεφθεί».