Προς νέα καθυστέρηση οδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα επιφέρει αλλαγές σε σημαντικά θέματα όπως είναι οι συντάξεις χηρείας, τα πλασματικά έτη ασφάλισης και οι παροχές σε χρήμα.
Το σχετικό νομοσχέδιο ήταν να δημοσιοποιηθεί και να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαΐου, ωστόσο – πλέον – είναι ερωτηματικό κατά πόσο θα προωθηθεί τον ερχόμενο μήνα ή εάν θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.
Έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη
Οι αλλαγές που αναμένεται να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζουν ασφαλιστικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και για προβλήματα που ενέκυψαν τους τελευταίους μήνες. Στόχος του νομοθετήματος – το οποίο έχει ήδη αργήσει – είναι η επίλυση προβλημάτων όπως οι συντάξεις χηρείας, οι ενιαίες παροχές σε χρήμα των ταμείων, το εργόσημο, αλλά και η επέκταση της αναγνώρισης πλασματικών ετών και στις επικουρικές συντάξεις
Η εξαγορά προϋπηρεσίας και για την επικουρική σύνταξη είναι η διάταξη που εντάχθηκε τελευταία στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπει ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών που απαιτείται – σύμφωνα με διατάξεις του νόμου 5078/2023 – για την απονομή επικουρικής σύνταξης.
Εκτιμάται ότι αφορά έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.
Οι βασικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Πέραν τούτου οι βασικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασισθεί και θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο προβλέπουν τα εξής:
-Αλλαγές στο εργόσημο με την θέσπιση ανώτερου πλαφόν και πληρωμές on line μέσω πλατφόρμας και τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλήματος μαύρου χρήματος.
-Θέσπιση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης να παύουν να αυξάνονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό και να ακολουθούν το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων.
Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί η κυβερνητική λύση για την περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη οι περικοπές έχουν εφαρμοστεί στο Δημόσιο και τον ΟΓΑ από το 2020. Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.
Τέλος με το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του. Ο νέος κανονισμός θα αλλάξει άρδην τον χάρτη των επιδομάτων, με έμφαση στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας.