Η Google θα προειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και τους επικριτές της ότι οι κανόνες της ΕΕ που αποσκοπούν στον περιορισμό των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών παρεμποδίζουν την καινοτομία εις βάρος των Ευρωπαίων χρηστών και επιχειρήσεων.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας θα παροτρύνει επίσης τις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν πιο λεπτομερείς οδηγίες για να τον βοηθήσουν να συμμορφωθεί με τους κανόνες και θα ζητήσει από τους επικριτές του να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για το κόστος και τα οφέλη για να αποδείξουν την άποψή τους.
Η Google δέχεται πιέσεις να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που επιβάλλονται βάσει του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών της ΕΕ (DMA), σύμφωνα με τις οποίες ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες, όπως το Google Shopping, το Google Hotels και το Google Flights, έναντι των ανταγωνιστών της. Οι κατηγορίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως και 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων της.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google πρότεινε περισσότερες αλλαγές στα αποτελέσματα αναζήτησης για την καλύτερη παρουσίαση ανταγωνιστικών προϊόντων, αλλά οι επικριτές λένε ότι αυτές εξακολουθούν να μην διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ειλικρινά για τις συνέπειες του DMA στον πραγματικό κόσμο, οι οποίες οδηγούν σε χειρότερα διαδικτυακά προϊόντα και εμπειρίες για τους Ευρωπαίους», θα δηλώσει η δικηγόρος της Google, Κλερ Κέλι, σε workshop που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει στους επικριτές της Google την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, θα πει επίσης ότι οι αλλαγές που έχει εφαρμόσει η Google μέχρι σήμερα, μετά από συζητήσεις με την Επιτροπή και τους επικριτές της, έχουν ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι χρήστες να πληρώνουν περισσότερα για ταξιδιωτικά εισιτήρια, καθώς δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ιστότοπους αεροπορικών εταιρειών.
Η Κέλι θα πει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν αναφέρει απώλεια έως και 30% στην κίνηση απευθείας κρατήσεων, ενώ οι χρήστες έχουν παραπονεθεί για «αδέξιες λύσεις».
Ο άλλος δικηγόρος της Google, ο Όλιβερ Μπέθελ, θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να διευκρινίσουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει η εταιρεία και από τους επικριτές να προσκομίσουν αδιάσειστα στοιχεία.
«Αν μπορούμε να κατανοήσουμε με ακρίβεια πώς μοιάζει η συμμόρφωση, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει επί τόπου, μπορούμε να λανσάρουμε υπηρεσίες συμμόρφωσης γρήγορα και με σιγουριά σε ολόκληρο τον ΕΟΧ», θα πει.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) αποτελείται από τις 27 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.
«Χρειαζόμαστε βοήθεια για να εντοπίσουμε τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσκομίσουμε πραγματικά στοιχεία για το κόστος και τα οφέλη, τα οποία μπορούμε να λάβουμε υπόψη στην Επιτροπή», δήλωσε ο Μπέθελ.