Startups: Δυνατότητες εξέλιξης παρά τα προβλήματα

Υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μάρκος Βερέμης, της Big Pi Ventures

Startups: Δυνατότητες εξέλιξης παρά τα προβλήματα

Στην Ευρώπη υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 3.500 startups σε αρχικό στάδιο και περίπου 3.400 τεχνολογικές εταιρείες σε φάση ανάπτυξης. Κομμάτι αυτού του οικοσυστήματος είναι η Ελλάδα στην οποία καταγράφονται πάνω από 950 startups, σύμφωνα με το Elevate Greece.

Οι επιχειρηματίες ωστόσο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η χρηματοδότηση σε μεταγενέστερα στάδια, η σταθερότητα του θεσμικού περιβάλλοντος και η διεθνής διασύνδεση, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Σιέμος, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και Υπεύθυνος Επιχειρηματικού Επιταχυντή στη Μονάδα «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Επιπλέον προβλήματα είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια ανάπτυξης, η έλλειψη VC funds για μεταγενέστερα στάδια, η γραφειοκρατία και η ρυθμιστική αστάθεια παραμένουν σοβαρά εμπόδια. Το θεσμικό περιβάλλον συχνά αποθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου ενώ απουσιάζει επίσης η κουλτούρα αποδοχής της αποτυχίας ως μέρος της καινοτομίας.

Χρηματοδοτικό κενό

Ο Μάρκος Βερέμης, της Big Pi Ventures, μιλώντας πριν μερικούς μήνες σε πάνελ στο Forum των Δελφών σημείωσε πως «υπάρχει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό. Πρέπει να είμαστε πρωτότυποι για να το κλείσουμε. Εκτός από το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μια χώρα, κριτήριο είναι και τι ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην τεχνολογία. Η Ρουμανία έχει φτάσει στο 12%. Στην Ελλάδα είναι το 1%. Ελπίζω να μην πούμε σε λίγα χρόνια «too little too late».

Επιπλέον, η Ευρώπη δεν επενδύει σε νέες επιχειρήσεις και σε νέες τεχνολογίες και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά στην αντίληψη των πραγμάτων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, είχε σημειώσει ο Μάρκος Βερέμης κατά την παρουσίαση έρευνας της Deloitte.

Η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα παραμένει προσηλωμένη στους τομείς που απέδιδαν και αποδίδουν αλλά όχι στους τομείς που πρόκειται να αποδώσουν μελλοντικά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερέμης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα.

Παρά τα προβλήματα οι δυνατότητες είναι υπαρκτές ώστε η χώρα να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας για τη ΝΑ Ευρώπη. Στοιχεία που ξεχωρίζουν το ελληνικό οικοσύστημα είναι η γεωστρατηγική θέση, τα ισχυρά πανεπιστήμια και η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία στη χώρα ψηφιακών νομάδων.

H προοπτική των scale-ups

Χαρακτηριστική η πρόσφατη έρευνα της Deloitte που δείχνει ότι το 73% των ελληνικών scale-ups αναζητά νέα χρηματοδότηση, κυρίως από νέους επενδυτές, για να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και να επενδύσουν σε νέες αγορές. Η πρωταρχική πρόκληση για τις ελληνικές scale-ups είναι οι λειτουργικές δυσκολίες (αναφέρθηκαν από το 46% των συμμετεχόντων), ενώ ζητήματα ρευστότητας και περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια παραμένουν επίκαιρα.

Αναφορικά με τη διεθνή επέκταση των ελληνικών scale-ups, η Γαλλία αναδεικνύεται ως ο δημοφιλέστερος προορισμός (43%), ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (36%) και τη Γερμανία (29%). Παρά τις προκλήσεις, η ανάπτυξη των ελληνικών scale-ups καταγράφεται υψηλή, στο 8,3/10, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της περιοχής ΕΜΑ. «Οι ελληνικές scale-ups, αν και αντιμέτωπες με πολλές δυσκολίες, παραμένουν αισιόδοξες και προσηλωμένες στους στόχους τους», αναφέρει η Deloitte Ελλάδος στην έκθεσή της.

OT Originals

Περισσότερα από Startups

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο