Χαμηλότερο είναι σήμερα το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι όταν οι Εργατικοί ανέβηκαν στην εξουσία πριν από ένα χρόνο, γεγονός που υπογραμμίζει τα προβλήματα που συσσωρεύονται για τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ καθώς προσπαθεί να περιορίσει την άνοδο του λαϊκιστικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, ένα μόλις χρόνο αφότου ανέλαβε την εξουσία.
Τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 4,2% τον Απρίλιο μετά από ένα κύμα αυξήσεων λογαριασμών και φόρων, και δεν βελτιώθηκαν τον Μάιο — τους χειρότερους δύο μήνες για τα νοικοκυριά από την άνοιξη του 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύτηκε στα ύψη τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το Retail Economics. Συνολικά, έχουν μειωθεί κατά 7,5% φέτος, σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν αμέσως μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών τον Ιούλιο του περασμένου έτους, με τους λιγότερο εύπορους να πλήττονται περισσότερο.
Δυσοίωνα τα μηνύματα στη Βρετανία
Τα δυσοίωνα ευρήματα έρχονται καθώς ξεχωριστή ανάλυση δείχνει ότι ο αριθμός των Βρετανών με δεύτερες δουλειές έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά και ένας στους έξι εργαζόμενους αγωνίζεται να πληρώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς του.
Τα στοιχεία βοηθούν να εξηγηθεί γιατί η πολιτική δυσαρέσκεια υποβόσκει στη Βρετανία — παρά τον ισχυρισμό του Στάρμερ ότι η ταχύτερη αύξηση των μισθών από τις τιμές αποτελεί ένδειξη βελτίωσης των πραγμάτων. Το Εργατικό Κόμμα έχει ξεπεραστεί στις δημοσκοπήσεις από το Reform UK, το οποίο έχει σημειώσει άνοδο καθώς υπόσχεται μειώσεις φόρων και επιδόματα σε Βρετανούς με χαμηλότερο εισόδημα.
Για το κατώτερο 40% των νοικοκυριών, τα εισοδήματα παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019, παρά την αύξηση σχεδόν 7% του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο
Με την αύξηση των μισθών να κυμαίνεται γύρω στο 5%, πολύ πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού 3,4%, ο Στάρμερ και η Υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ισχυρίζονται πως ότι τηρούν μια προεκλογική υπόσχεση να βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων. Ωστόσο, τα στοιχεία της Retail Economics καλύπτουν τις αλλαγές στη φορολογία και ορισμένους λογαριασμούς που δεν αποτυπώνονται από επίσημα στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πραγματική εικόνα για τα νοικοκυριά είναι πολύ χειρότερη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα διαθέσιμα εισοδήματα ανέκαμψαν δυναμικά από την άνοιξη του 2023, αφού επλήγησαν από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και τροφίμων που ώθησαν τον πληθωρισμό στο αποκορύφωμά του στο 11,1%. Ωστόσο, ο «τρομερός Απρίλιος» φέτος έφερε ένα νέο πλήγμα, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν και μια σειρά από ρυθμιζόμενα έξοδα, από τους φόρους των τοπικών αρχών και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια έως τους λογαριασμούς ενέργειας και νερού, εκτοξεύτηκαν.
«Αυτά τα αναπόφευκτα έξοδα πλήττουν περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και αντισταθμίζουν τα πρόσφατα κέρδη στα κέρδη», δήλωσε ο Nicholas Found, επικεφαλής εμπορικού περιεχομένου στην Retail Economics.
Το γεγονός ότι τα εισοδήματα παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019, παρά την αύξηση σχεδόν 7% του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, διατηρώντας την αύξηση των μισθών πάνω από τα επίπεδα άνεσης της Τράπεζας της Αγγλίας, παρά την ταχεία επιδείνωση της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες. Ενώ μια νέα άνοδος του πληθωρισμού το 2025 οφείλεται σε εφάπαξ παράγοντες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σε επιφυλακή έναντι «δευτερογενών» επιπτώσεων και έχουν σηματοδοτήσει μια «σταδιακή» προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων.
Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου εξηγεί επίσης τη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, παρόλο που οι μισθοί αυξάνονται έντονα. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξοδέψουν πολλά σε καταστήματα και εστιατόρια, ενώ οι πλουσιότεροι εξοικονομούν περισσότερα από τα περιττά τους μετρητά. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από το 2023 τον Μάιο, συμβάλλοντας σε έναν ακόμη μήνα οικονομικής συρρίκνωσης.
Μια έρευνα του Ιδρύματος Εργασίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ διαπίστωσε ότι ένας στους έξι εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του κάθε μήνα. Περίπου τέσσερις στους 10 λένε ότι τους απομένει λίγο εισόδημα για αποταμιεύσεις ή διακοπές και λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η αύξηση των μισθών συμβαδίζει με το κόστος ζωής.

Η δεύτερη δουλειά
Ανέφερε ότι η πίεση αναγκάζει πολλούς Βρετανούς να αναζητήσουν περισσότερη εργασία, ιδίως άνδρες. Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων για το τρίμηνο έως τον Απρίλιο έδειξε ότι ο αριθμός των ατόμων με δεύτερες δουλειές αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
«Οι οικονομικές πιέσεις ωθούν τους ανθρώπους να εργάζονται επιπλέον ώρες ή να βρίσκουν πρόσθετες πηγές εισοδήματος, συχνά μέσω εφαρμογών που διευκολύνουν την εύρεση επιπλέον εργασίας, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινό φόρτο εργασίας», δήλωσε η Άλις Μάρτιν, επικεφαλής έρευνας στο think tank. «Βλέπουμε παρόμοιες τάσεις και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ».
Τα παγωμένα όρια φόρου εισοδήματος διαβρώνουν επίσης το βιοτικό επίπεδο, σύροντας περισσότερους εργαζόμενους σε υψηλότερες φορολογικές ζώνες, και ο Στάρμερ αρνήθηκε να αποκλείσει την επέκταση του παγώματος, καθώς η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει πιέσεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων, μετά τις ανατροπές σε δισεκατομμύρια λίρες περικοπών στον προϋπολογισμό που άφησαν τον Ριβς με ένα αυξανόμενο κενό στον προϋπολογισμό. Η πολιτική, που εισήχθη από την πρώην κυβέρνηση των Συντηρητικών, αναμένεται να λήξει το 2028.
Εκτιμάται, μάλιστα, πως η δημοσιονομική ύφεση θα εξαλείψει εντελώς μια αύξηση μισθών κατά 2,5% σε πραγματικούς όρους για όσους βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα φορολογικά όρια κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Κάποιοι θα μπορούσαν ακόμη και να δουν μείωση των πραγματικών εισοδημάτων μόλις προστεθούν στον υπολογισμό οι λογαριασμοί για τον δημοτικό φόρο, έναν φόρο που επιβάλλεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με βάση την ακίνητη περιουσία, πρόσθεσε το think tank.