Μπορούν οι δασμοί Τραμπ να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων; Την απάντηση δίνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκέφτονται δύο φορές για το που θα ξοδέψουν τα χρήματά τους αποφεύγοντας τα αμερικανικά προϊόντα και η απόφαση τους δεν αφορά την τιμή.
Τον Μάρτιο του 2025 η ΕΚΤ διενήργησε την Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτών ( (CES) για να δει πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στους δασμούς. Ρωτήθηκαν πόσο πιθανό είναι να απομακρυνθούν από τα αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς και τα ευρωπαϊκά αντίποινα.
Στους καταναλωτές παρουσιάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια: πιθανές αυξήσεις δασμών 5%, 10% ή 20%. Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν επίσης για τον κύριο λόγο υποκατάστασης ή μη υποκατάστασης αμερικανικών προϊόντων, με επιλογές την τιμή, την προτίμηση ή την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πρόθυμοι να γυρίσουν την πλάτη σε αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι σημαντικός αριθμός των καταναλωτών το κάνει γιατί αλλάζει την προτίμησή του και δεν αγοράζει made in USA και όχι γιατί αυξήθηκε η τιμή.
Αυτό δείχνει, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της ΕΚΤ, ότι ενδέχεται να χτίζεται μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική μετατόπιση στις προτιμήσεις των καταναλωτών μακριά από τα αμερικανικά προϊόντα και μάρκες.
Μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες οι Αμερικανοί έσπευσαν να αποθηκεύσουν τα προϊόντα που η τιμή τους θα ανέβαινε λόγω των δασμών.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι Ευρωπαίοι με υψηλότερο εισόδημα, που η τσέπη τους θα μπορούσε να αντέξει την αγορά αμερικανικών προϊόντων δεν το κάνουν γιατί επιλέγουν συνειδητά άλλες λύσεις.
Η έρευνα καταλήγει ότι οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως όσον αφορά τα αμερικανικά προϊόντα. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, στο σημερινό πλαίσιο, οι αντιδράσεις των καταναλωτών θα μπορούσαν επομένως να αποκλίνουν σημαντικά από τα συνήθη καταναλωτικά πρότυπα του εγχειριδίου ως απάντηση σε υψηλότερους δασμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Φαίνεται λοιπόν ότι μετά τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου το Made in USA όχι μόνο ξεθωριάζει αλλά και γίνεται απωθητικό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.