Κλιμακώνει τις απαιτήσεις του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πιέζοντας για έναν ελάχιστο δασμό 15% έως 20% σε οποιαδήποτε συμφωνία με το μπλοκ. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, η σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου στοχεύει να δοκιμάσει το όριο αντοχής της ΕΕ μετά από εβδομάδες συνομιλιών για μια συμφωνία-πλαίσιο που θα διατηρούσε έναν βασικό δασμό 10% στα περισσότερα αγαθά.
Άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις λένε ότι ο Τραμπ, δεν έχει επηρεαστεί από την τελευταία προσφορά της ΕΕ για μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και θα χαιρόταν να διατηρήσει τους δασμούς στον κλάδο, στο 25% όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, μιλώντας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, έδωσε μια απαισιόδοξη αξιολόγηση αναφορικά με τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση εξετάζει τώρα ένα αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή που θα υπερβαίνει το 10%, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία.
Εκπνέει το τελεσίγραφο
Η θέση αυτή θέτει την ΕΕ σε δύσκολη θέση καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου, όπου ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 30% σε όλες τις εισαγωγές της.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι μία τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει αντίποινα, ωστόσο είναι διχασμένη ως προς τη λήψη αντιμέτρων και ενδέχεται να αναγκαστεί να αποδεχτεί ένα βασικό επιτόκιο άνω του 10% σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης απαισιοδοξίας στην Ευρώπη σχετικά με τη μορφή μιας συμφωνίας, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις προσφορές για μείωση των τομεακών δασμών.
«Το αν μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε τομεακούς κανόνες, το αν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μεμονωμένους τομείς διαφορετικά από άλλους, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα», υπογράμμισε. «Η ευρωπαϊκή πλευρά το υποστηρίζει αυτό. Η αμερικανική πλευρά το βλέπει πιο κριτικά», πρόσθεσε ο Μερτς.
Εάν ο Τραμπ επιμείνει σε μόνιμους αμοιβαίους δασμούς 15-20%, αυτοί θα είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν όταν ξεκίνησαν οι εμπορικές συνομιλίες τον Απρίλιο και θα μπορούσαν να ωθήσουν τις Βρυξέλλες σε αντίποινα, δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει τομεακούς δασμούς 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ.
«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα μας αφήσουν μια επιλογή», πρόσθεσαν.
Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ πρόσθεσε ότι «η διάθεση έχει σαφώς αλλάξει» υπέρ των αντιποίνων. «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το 15%», είπαν.
Οι απειλές και οι επιστολές
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά στις αρχές Απριλίου, όταν απείλησε με υψηλούς «αμοιβαίους» δασμούς σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προτού τους μειώσει στο 10% για 90 ημέρες.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά από τον Απρίλιο και οι traders έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία.
Η ΕΕ έχει σχεδιάσει διάφορα πακέτα αντιδασμών, αλλά έχει επανειλημμένα αναβάλει την εφαρμογή τους, συνδέοντάς τα με την τελευταία προθεσμία του Τραμπ για συνομιλίες την 1η Αυγούστου.
Αυτά περιλαμβάνουν δασμούς σε ετήσιες εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κοτόπουλου και τζιν, που θα τεθούν σε ισχύ στις 6 Αυγούστου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική, έχει επίσης προτείνει αντίποινα κατά των ετήσιων εισαγωγών των ΗΠΑ ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing και του μπέρμπον, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. Και ήδη προετοιμάζει μια τρίτη λίστα με μέτρα κατά των υπηρεσιών. Ένα άτομο που γνωρίζει την τελευταία πρόταση δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις.
Οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν 380 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιων εξαγωγών της ΕΕ, από σύνολο 532,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά του μπλοκ, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο των εξαγωγών.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα στείλει επιστολές σε περισσότερες από 150 χώρες με σκοπό να τις ενημερώσει για τους δασμολογικούς συντελεστές, ενώ πρόσθεσε ότι οι δασμοί που θα επιβληθούν θα μπορούσαν να είναι 10% ή 15%ς.
«Θα έχουμε πάνω από 150 χώρες στις οποίες θα στείλουμε απλώς μια ειδοποίηση πληρωμής και η ειδοποίηση πληρωμής θα αναφέρει ποιος θα είναι ο δασμολογικός συντελεστής», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ δασμολογικών αξιώσεων, ενημερώνοντας άλλες οικονομίες για νέους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου εάν δεν μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους με τις ΗΠΑ
«Όλα θα είναι τα ίδια για όλους, για αυτήν την ομάδα», πρόσθεσε ο Τραμπ, λέγοντας ότι οι εμπορικοί εταίροι που θα λάβουν αυτές τις επιστολές «δεν είναι μεγάλες χώρες και δεν κάνουν και τόσο πολλές δουλειές».
Σε συνέντευξή του στο Real America’s Voice που μεταδόθηκε αργότερα την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε ότι ο συντελεστής «θα είναι πιθανώς 10 ή 15%, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».
Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ δασμολογικών αξιώσεων, ενημερώνοντας άλλες οικονομίες για νέους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου εάν δεν μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους με τις ΗΠΑ. Οι επιστολές παρέτειναν την αρχική προθεσμία της 9ης Ιουλίου για άλλες τρεις εβδομάδες, πυροδοτώντας μια ξέφρενη ορμή για τους εμπορικούς εταίρους που επιδιώκουν να αποφύγουν υψηλότερους δασμούς.
«Συμφωνίες» οι επιστολές Τραμπ
Ενώ ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του εξέφρασαν αρχικά την ελπίδα να εξασφαλίσουν πολλαπλές συμφωνίες, ο πρόεδρος διαφημίζει τις ίδιες τις επιστολές με τους δασμούς ως «συμφωνίες» και υπονοεί ότι δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για τις χώρες να συνάψουν συμφωνίες που θα μπορούσαν να μειώσουν αυτούς τους συντελεστές.
Οι συντελεστές που επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιοι με αυτούς που απείλησε ο Τραμπ τον Απρίλιο και στη συνέχεια σταμάτησαν γρήγορα μετά την αστάθεια της αγοράς, αλλά οι επιστολές έχουν προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχουν εκπλήξει εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήλπιζε να συνάψει προσωρινές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Ευρώπη. Ξέρετε, είμαι πολύ αδιάφορος γι’ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη του Real America’s Voice, υπονοώντας ότι είδε την επιστολή που έστειλε στην ΕΕ ως συμφωνία.
Όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τον Καναδά, ο οποίος αντιμετωπίζει δασμούς 35% σε ορισμένα προϊόντα τον Αύγουστο, ο πρόεδρος είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε κάτι».