Στις γεωπολιτικές συνθήκες υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ετοιμότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια επερχόμενη οικονομική κρίση, εστίασε μεταξύ άλλων η κυρία Ινώ Αφεντούλη, ειδική σύμβουλος και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Γεωπολιτικής και Διπλωματίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum XI και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη.
Η επόμενη ημέρα στο Ιράν
Η κυρία Αφεντούλη, προχώρησε σε μία ανάλυση του πολέμου στο Ιράν φωτίζοντας τις αποκλίνουσες στρατηγικές των ΗΠΑ και Ισραήλ. «Το μεν Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα είναι το Ιράν την επόμενη μέρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως ωστόσο, επειδή βασίζεται ειδικά ο πρόεδρος Τραμπ στις χώρες του Κόλπου για υποστήριξη, δεν νομίζω ότι είναι αδιάφορες για το πώς θα είναι το Ιράν την επόμενη μέρα και αυτό είναι το ζητούμενο», είπε.
Και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι επιδίωξη της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι ένα Ιράν την επόμενη ημέρα με το οποίο να μπορούν να συνεννοηθούν.
Eρωτηθείσα αν είναι προετοιμασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιη γι’ αυτό: «νομίζω ότι ξυπνάει πάλι απότομα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, επειδή έχει προηγηθεί η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, επειδή έχουν υπάρξει μηχανισμοί που αποκλίνουν από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, είναι πάρα πολύ πιθανό αυτοί οι μηχανισμοί, Ταμείο Ανάκαμψης κτλ, να επανενεργοποιηθούν. Και αυτό θα ήταν το σωστό να γίνει».
Οι απειλές Τραμπ
Σχετικά με τις απειλές Τραμπ κατά χωρών που δεν βοήθησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις και τη στάση της Ελλάδας, είπε πως «στην Ελλάδα η επιχείρηση, η Αμερικανική, έχει βρει πολύ μεγάλη υποστήριξη, όχι μέσω των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι να το ξεχωρίσουμε αυτό, αλλά με βάση τη συμφωνία που υπάρχει, την αμυντική συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις κατά κόρον για αυτή την επιχείρηση».

Σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυρία Αφεντούλη τάσσεται υπερ του διαλόγου και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, παρά τις δυσκολίες. Αποκλείεται μια άμεση σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά τονίζεται ο ανταγωνισμός τους μέσω τρίτων χωρών.
Σχετικά με το ΝΑΤΟ και την πιθανότητα αποχώρησης των ΗΠΑ, είπε πως «πρέπει να μας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο». «Δεν είναι ωστόσο εκατό τοις εκατό, δηλαδή, δίνω πολύ λίγα ποσοστά να υλοποιηθούν οι απειλές, διότι πιστεύω ότι ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες, για τα δικά τους συμφέροντα, να αποχωρήσουν εντελώς από την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

































