Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μάλιστα τη πρώτη θετική εβδομάδα μετά από τρεις πτωτικές, έχοντας λάβει σημαντική ώθηση από τους περισσότερους τίτλους του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 2.613,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2.589,47 μονάδων (+0,29%) και 2.613,51 μονάδων (+1,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 289,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,6 εκατ. τεμάχια αξίας 49,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 6.684,97 μονάδες, ενώ στο +1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 3.049,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,87% στις 3.032,81 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, η άνοδος του γενικού δείκτη ήταν στο 1,57%, ο FSTE 25 ενισχύθηκε κατά 1,49%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε κέρδη 1,64%.
Σε κομβικό σημείο
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης έδειξε σημάδια αντίδρασης, ανακτώντας μέρος των απωλειών του, διαπιστώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securties. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο, παρέμεινε επιλεκτικό, χωρίς η άνοδος να αποκτήσει ακόμη το εύρος συμμετοχής που θα σηματοδοτούσε ενίσχυση της δυναμικής και ολοκλήρωση της διόρθωσης από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου.
Επί του παρόντος, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να ακολουθεί την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, εμφανίζοντας σαφή υποαπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών στις πτωτικές συνεδριάσεις. Παράλληλα, η περιορισμένη εταιρική ειδησεογραφία δεν προσφέρει επαρκείς καταλύτες για να στηρίξει μια αυτόνομη και διατηρήσιμη ανοδική κίνηση, διατηρώντας τους επενδυτές επιφυλακτικούς μέχρι την εμφάνιση ισχυρότερων ενδείξεων από τα αποτελέσματα εννεαμήνου και τις προοπτικές των εισηγμένων.
Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχημένη δημόσια προσφορά μετοχών της Capital Maritime με σημαντική υπερκάλυψη αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον που αναζητά διέξοδο, διατηρώντας την αγορά σε εγρήγορση για νέες επενδυτικές προτάσεις. Η ειδησεογραφική ένδεια αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, αφήνοντας το διεθνές κλίμα ως βασικό οδηγό της τάσης και ευνοώντας επιλεκτικές τοποθετήσεις αντί μιας γενικευμένης ανάληψης κινδύνου.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε, ανακτώντας τις 2.600 μονάδες, χωρίς ωστόσο να υπερβεί την αντίσταση των 2.630 μονάδων, επίπεδο στο οποίο συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών, η διάσπαση της οποίας θα έθετε εκ νέου υπό αξιολόγηση την τάση. Η μείωση της απόστασης από το συγκεκριμένο επίπεδο αναπτέρωσε τις ελπίδες των αγοραστών, ωστόσο μια αξιόπιστη ανοδική διάσπαση θα πρέπει να συνοδευτεί από αισθητή ενίσχυση των συναλλακτικών όγκων.
Η απορρόφηση της προσφοράς παραμένει απαιτητική, δεδομένου ότι η αξία των συναλλαγών στις πτωτικές συνεδριάσεις της 7ης και 8ης Οκτωβρίου ξεπέρασε συνολικά το 1 δις ευρώ. Η τακτική των πλάγιών κινήσεων με χαμηλό όγκο – ο οποίος μπορεί να οφείλεται και σε μια προσωρινή ανακωχή των πωλητών- είχε θετικό αποτέλεσμα την εβδομάδα που πέρασε καθώς κερδήθηκε έδαφος και το καθοδικό κενό (2.605-2.615) καλύφθηκε επιτυχώς.
Οι ταλαντωτές κρατούν ίσες αποστάσεις από τις ακραίες ζώνες τιμών δηλώνοντας ουδετερότητα ενώ και ο MACD αρχίζει να δείχνει κάποια πρώτα σημάδια αντιστροφής αυξάνοντας την σημασία της περιοχής των 2630 μονάδων για το μεσοπρόθεσμό διάστημα. Υπέρβαση της αντίστασης με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα άνοιγε τον δρόμο για διεκδίκηση νέων φετινών υψηλών.
Αντίθετα, αποτυχημένη προσπάθεια διάσπασης και επιστροφή κάτω από τις 2.600 μονάδες θα αύξαναν την πιθανότητα ενός νέου κύκλου υποχώρησης προς τα πρόσφατα χαμηλά των 2.541 μονάδων. Η εύθραυστη τεχνική ισορροπία καθιστά την επόμενη εβδομάδα κρίσιμη για το κατά πόσον η πρόσφατη αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε διατηρήσιμη ανοδική τάση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάν έκλεισε με άλμα 3,26%, με τις Helleniq Energy, Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική, ΕΛΧΑ, Κύπρου, ΔΑΑ και Cenergy να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Alpha Bank, Aegean, Metlen, Aktor, Eurobank, Allwyn, Credia Bank και ΔΕΗ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά οι Λάμδα και Coca Cola. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Optima Bank και Βιοχάλκο.








































