Η νέα μετάλλαξη της Covid-19 απειλεί να αφήσει τον κόσμο στο έλεος της πανδημίας του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Βρετανία και η Σιγκαπούρη έχουν επιβάλει απαγορεύσεις σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες όπου έχει εντοπιστεί μια ανησυχητική νέα παραλλαγή.

Ένα εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για οικονομίες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Εάν η μετάλλαξη αντιστέκεται στα εμβόλια, ένας άλλος γύρος lockdown θα μπορούσε να είναι επί τάπητος τη στιγμή που οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τη δύναμη πυρός τους.

Η μετάλλαξη, γνωστή ως B.1.1.529, εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα. Έχει πλέον εντοπιστεί στην Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμη μικρός, υπάρχουν δύο μεγάλες ανησυχίες. Η μετάλλαξη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα. Και οι πρωτεΐνες της ακίδας της είναι δραματικά διαφορετικές από αυτές του αρχικού ιού που προκαλεί την Covid-19, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κινδυνεύουν περισσότερο. Λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο και η πυκνοκατοίκηση της χώρας σημαίνει ότι οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις εξαπλώνονται ταχύτερα από αλλού. Αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται ευάλωτες. Η Αυστρία έχει ήδη επιβάλει εθνικό lockdown λόγω των αυξανόμενων λοιμώξεων και των επίμονα επιπεδοποιημένων ρυθμών εμβολιασμού. Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία έχει ελέγξει τον ιό αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τους ξένους επισκέπτες, μπορεί να σκέφτεται να επεκτείνει περαιτέρω την ταξιδιωτική απαγόρευση.

Σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν πολλές χώρες άργησαν να ανταποκριθούν στην πανδημία, οι κυβερνήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες. Έχουν αναπτύξει τεράστιες δυνατότητες δοκιμών και έχουν εφοδιαστεί με προστατευτικό εξοπλισμό. Όμως η αντίδραση στην προοπτική ενός νέου γύρου ταξιδιωτικών απαγορεύσεων υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της ανάκαμψης. Οι μετοχές της ιδιοκτήτριας της British Airways, International Consolidated Airlines, υποχώρησαν 12% το πρωί της Παρασκευής, ενώ η μετοχή της easyJet υποχώρησε 10%. Ο αυξημένος κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές ήταν εμφανής στην πτώση νομισμάτων όπως το ραντ της Νότιας Αφρικής.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξοδέψει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός τους για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων από τον ιό. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, έχουν περιορισμένη ικανότητα να καθυστερήσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων ή να απελευθερώσουν περαιτέρω κίνητρα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα χρειαστούν τέτοιες παρεμβάσεις. Αλλά ο κίνδυνος να σταματήσει η ανάκαμψη του πλανήτη από την Covid-19 έχει αυξηθεί.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners