Το Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες βιώνει ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές της μετά-σοβιετικής ιστορίας του μετά τις βίαιες διαδηλώσεις και τους δεκάδες νεκρούς –διαδηλωτές και άνδρες των αρχών ασφαλείας. Η κοινωνική εξέγερση πυροδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών των καυσίμων σε μια χώρα που είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Εάν από τα στιγμιότυπα του χάους που προκλήθηκε στη χώρα ήταν οι διακοπές στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η εξέλιξη είχε αντίκτυπο στις τοπικές δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Δεύτερος κόμβος εξόρυξης στον κόσμο!

Το Καζακστάν αναδείχθηκε ως δημοφιλής κόμβος εξόρυξης πέρυσι, αφότου η γειτονική Κίνα κατέστειλε τη δραστηριότητα στο mining κρυπτονομισμάτων και επέβαλε περιορισμούς, με τις κινεζικές αρχές να επικαλούνται ότι αυτό ήταν απαραίτητο για την προστασία των προσπαθειών της χώρας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια περίπλοκη διαδικασία με την οποία τίθενται σε κυκλοφορία νέα νομίσματα. Η εξόρυξη (mining) απαιτεί υπολογιστές υψηλής ισχύος που λύνουν σύνθετους μαθηματικούς γρίφους για να δημιουργήσουν ένα νέο «μπλοκ» στο blockchain. Απαιτεί σημαντική ισχύ υπολογιστών και ηλεκτρική ενέργεια και το Καζακστάν, με τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους του, έγινε μια ελκυστική εναλλακτική λύση, έναντι της Κίνας, για τους miners.

Το Καζακστάν αντιπροσώπευε περισσότερο από το 18% του παγκόσμιου δικτύου hashrate του Bitcoin τον Αύγουστο του περασμένου έτους – τον τελευταίο μήνα για τον οποίο ήταν διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με το Κέντρο Εναλλακτικών Χρηματοοικονομικών του Κέιμπριτζ. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το hashrate αναφέρεται στη συνολική υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το CoinDesk.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αποκατασταθούν οι υπηρεσίες Διαδικτύου στη χώρα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος στους miners των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του διαδικτύου Netblocks, η συνδεσιμότητα είχε κλείσει για 36 ώρες από το πρωί της Παρασκευής.

Μόλις λίγες ώρες μετά το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, το hashrate σημείωσε πτώση 12%, έγραψε στο Twitter ο Λάρι Κέρμακ, αντιπρόεδρος έρευνας στον ιστότοπο κρυπτογράφησης The Block.

Αυτό προκάλεσε εκνευρισμό τους επενδυτές. Η τιμή ενός μόνο Bitcoin έπεσε στα 42.000 δολάρια την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κρυπτονόμισμα δέχθηκε επίσης πιέσεις αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα ότι μπορεί να χαλαρώσει τα οικονομικά κίνητρα πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που έκανε τους επενδυτές επιφυλακτικούς για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.

H μεγάλη έξοδος των Miners;

Η εξέγερση στη χώρα των Καζάκων μπορεί να οδηγήσει τους miners να αναζητήσουν τώρα αλλού τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τον Ανιρούντ Ραστόγκι, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας τεχνολογίας Ikigai Law, η οποία συνεργάζεται με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Ινδία.

«Τελικά θα καταλήξει στο να βρουν οι miners τον κατάλληλο κόμβο για τις δραστηριότητές τους», είπε. «Χρειάζονται ένα μέρος με πολιτική σταθερότητα και φθηνό ρεύμα».

Ήδη, το Καζακστάν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απαιτήσεις στο ενεργειακό του δίκτυο λόγω της αύξησης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ανέφεραν οι Financial Times τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις ρεύματος στη χώρα οδήγησαν στο κλείσιμο μιας μεγάλης «φάρμας» (εγκατάστασης) εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με τον Ραστόγκι, τέτοια προβλήματα σε μεγάλους κόμβους εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αναγκάσουν τη βιομηχανία να επιταχύνει την υιοθέτηση πιο βιώσιμης τεχνολογίας για την εξόρυξη, η οποία καταναλώνει πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto