Την τήρηση των συμφωνηθέντων επί του σχεδίου ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσης της Attica Bank ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ellington Solutions στην επιχειρούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, θέτει η πρόεδρος της τελευταίας Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, υποστηρίζει ότι υπό αυτό τον όρο ο αμερικανικός όμιλος που σήμερα ελέγχει το 8% της μη συστημικής τράπεζας θα αποτελέσει μέρος της λύσης για να ανοίξει στην πράξη ένα νέο κεφάλαιο για την Attica Bank.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά το διοικητικό της συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους της τράπεζας οι επιλογές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά δεν ήταν δυνατή η λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο συνεδρίαση του σώματος.

Εν τω μεταξύ αύριο 30/12 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η οποία καλείται να ανάψει το πράσινο φως για το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης συνολικού ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία των βασικών μετόχων της τράπεζας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με ποσοστό 69% και της κοινοπραξίας Ellington – ΤΜΕΔΕ με 20%, τα 300 εκατ. ευρώ των φρέσκων κεφαλαίων θα χρηματοδοτήσουν το πλάνο εξυγίανσής της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για την εφαρμογή του υπό διαμόρφωση σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται λύση για τον τρόπο κάλυψης των πρόσθετων ζημιών που θα προκύψουν για τη διαχείριση των επισφαλειών.

Όπως λένε τραπεζικές πηγές, οι δύο πλευρές θέλουν να διασφαλίσουν ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου δεν θα χρειαστεί να εισφέρουν νέα χρήματα για την αποενοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Μαραγκουδάκη στα ΝΕΑ:

– Κυρία Μαραγκουδάκη είστε Πρόεδρος της Ellington Solutions. Μπορείτε να μας δώσετε  συνοπτικά το στίγμα του ομίλου Ellington;

H Ellington Management Group είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους ομίλους διαχείρισης κεφαλαίων. H αναγνώρισή του είναι διεθνής, με τις επενδύσεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρούνται κάτι παραπάνω από σημαντικές. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 13 δισ. δολάρια, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ηγετική θέση που κατέχει δεν είναι τυχαία. Πίσω από την επιτυχία του βρίσκεται ο άνθρωπος που τον ίδρυσε και συνεχίζει να κρατά το τιμόνι του, από τη θέση του CEO. Ο ελληνικής καταγωγής Mike Vranos δημιούργησε την Ellington Management Group, το 1994, την περίοδο που τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) ήταν για τους περισσότερους άγνωστη λέξη. Πρόκειται για έναν από τους πρωτοπόρους της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

– Τι είναι αυτό που κάνει την Ellington να ξεχωρίζει διεθνώς και μάλιστα σε έναν τόσο δυναμικό τομέα;

Είναι ο συνδυασμός διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ξεκινώ με το πολυτιμότερο. Η Ellington διαθέτει μια dream team που απαρτίζεται από partners και ταλαντούχα στελέχη, με κορυφαία εξειδίκευση. Κάθε ένας και κάθε μία έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στις αγορές, αποκτώντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό: εμπειρία και γνώση.

Από την ασιατική κρίση του 1997, μέχρι και την πρόσφατη πανδημία, η Ellington έχει καταφέρει όχι μόνο να διασφαλίσει τη θέση της, αλλά και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, σημειώνοντας διαδοχικές επιτυχίες.

Εξίσου σημαντική είναι η έμφαση στην καινοτομία. Η Ellington επενδύει διαρκώς σε τεχνολογίες αιχμής που της επιτρέπουν να εντοπίζει ταχύτατα και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Το «κλειδί» για το μέλλον βρίσκεται στα Big Data, ένα πεδίο στο οποίο η Ellington ήταν και παραμένει πρωτοπόρος, παρέχοντας -συγκριτικά υψηλότερες- αποδόσεις.

– Ποιος λόγος οδήγησε έναν μεγάλο αμερικανικό όμιλο να αποκτήσει παρουσία σε μια συγκριτικά μικρή αγορά, όπως η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές που για χρόνια παρέμεναν εγκλωβισμένες. Η Ellington πίστεψε στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και επένδυσε σε αυτή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, παρέχοντας τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία μας. Όπως κάθε υπεύθυνος οργανισμός, λογοδοτούμε απέναντι στους μετόχους μας. Για αυτό σε κάθε μας συμφωνία αποζητούμε ένα σταθερό πλαίσιο, με σαφείς όρους και προϋποθέσεις.

– Ποιο είναι το όραμά σας για την εγχώρια τραπεζική αγορά;

Ο μετασχηματισμός των ελληνικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους σε σύγχρονα, καινοτόμα πιστωτικά ιδρύματα που θα ενισχύσουν την οικονομία και θα «αφυπνίσουν» τον ανταγωνισμό, λειτουργώντας ως πυλώνες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η εγχώρια τραπεζική αγορά χρειάζεται λύσεις που θα συνδυάσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής με τη βαθιά γνώση και εξειδίκευση, προσφέροντας αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτό είναι το όραμά μας, το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε «παρών» σε αυτό το κάλεσμα.

Στόχος μας είναι να γίνουμε μέρος της λύσης. Για αυτό εμμένουμε στην τήρηση των συμφωνηθέντων όρων του Σχεδίου. Έτσι μπορεί η Attica Bank να ανοίξει στην πράξη ένα νέο κεφάλαιο.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση εφημερίδα Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus