Το δίλημμα «ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ»

Οσοι περίμεναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ξεφύγει» χθες από τη θεματική της οικονομίας και θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών διαψεύστηκαν. Αν και όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για πρώτες κάλπες στις 9 Απριλίου και δεύτερες στις 14 (μαζί με Τουρκία;) ή στις 21 Μαίου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε… θεσμικός και δεν απάντησε στο ερώτημα που του ετέθη πλαγίως.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή συνέντευξη, η πρώτη μιας σειράς άλλων, άνοιξε και επίσημα την προεκλογική περίοδο. Η περίοδο που σίγουρα θα έχει ένταση, συγκρούσεις, κραυγές και ψιθύρους.

Αλλά η χθεσινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη έδειξε και κάτι ακόμη: Ποιο θα είναι το δίλημμα των εκλογών. Το «ή εμείς ή αυτοί», δηλαδή ή κυβέρνηση σταθερότητας με ΝΔ ή επιστροφή στις περιπέτειες με ΣΥΡΙΖΑ, έγινε περισσότερο εμφανές από ποτέ.

Ολες οι απαντήσεις του πρωθυπουργού συνέκλιναν σ’ αυτό το δίλημμα. Υποσχέσεις για καλύτερο μέλλον για τους Ελληνες με «γαλάζια» κυβέρνηση ή αστάθεια, οικονομική δυσπραγία και μνημόνια με μια κυβέρνηση Τσίπρα.

Κι έθεσε κι έναν στόχο μαζί με ένα πιεστικό δίλλημα για τους Ελληνες. Συγκαλυμμένα είπε ότι η Ελλάδα ούτε με το κιάλι δεν θα δει την επενδυτική βαθμίδα αν υπάρξει πολιτική αστάθεια μεγάλης διάρκειας ή μια διαφορετική πολιτική… άρα ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα: «Ή ψηφίστε εμένα και μια σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ ή αν πάμε σε περιπέτειες με αστάθεια ή με Τσίπρα θα περάσουμε μαύρες ημέρες».

Το πρώτο debate είχε… συνταξιούχους

Κατά τα λοιπά, είδαμε και το πρώτο άτυπο debate μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την οικονομία ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Αιγάλεω με την… εκλογική πελατεία του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή με τους συνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα στους απόμαχους της ζωής που ψηφίζουν πάνω από 50% Νέα Δημοκρατία, υποσχέθηκε 13η σύνταξη, απόδοση των αναδρομικών, αποκατάσταση των αδικιών της προσωπικής διαφοράς. Και γενικά ήταν μια «ζεστή» συνάντηση με ένα εκλογικό κοινό που… δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να το επαναπροσεγγίσει.

Και κυρίως να τους κάνει να ξεχάσουν τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου με τις μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, διπλές εισφορές και άλλα πολλά που δεν τα «συγχώρησαν» στον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ήταν πιο εγκρατής, ειδικά για την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους, ένα μέτρα που μπορεί να κοστίσει περί τα 2 δις ευρώ. Είπε ότι: «δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο».

Αρα, άφησε ανοικτό παράθυρο και στους συνταξιούχους, ένα παράθυρο που μπορεί να γίνει… πόρτα λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής, αν αυτή γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Παράθυρα για παροχές αλλά και το πρόβλημα της ακρίβειας

Το τελικό ρεζουμέ της συνέντευξης χθες είναι ένα: Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει υποσχέσεις χωρίς… να υποσχεθεί. Οξύμωρο, αλλά και ένδειξη σοβαρότητας. Θα μπορούσε να πάει στη λογική «Σταϊκούρα δώστα όλα», αλλά ήταν εγκρατής.

Αφησε παράθυρο για νέες μειώσεις στους φόρους, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εισφορών και για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024. Αρα αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλά κατά τη γνώμη της στήλης η είδηση ήταν αυτό που γράφαμε εδώ για το νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης αυτή την ώρα. Την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός το παραδέχθηκε δημόσια στη χθεσινή συνέντευξη, όμως, το πρόβλημα είναι πώς μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει.

Γιατί η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι μόνο εισαγόμενη. Ούτε είναι εισαγόμενα τα «κόλπα» πολλών επιχειρήσεων με τις μικρότερες συσκευασίες στην ίδια τιμή.

Ελεγχος, πρόστιμα, συμφωνία με τις εγχώριες βιομηχανίες είναι τα μόνα που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Και κάτι άλλο. Τον… σταυρό τους μη τυχόν και στην κάλπη του σούπερ μάρκετ τους «μαυρίσουν» οι καταναλωτές.

Το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας

Πάντως, αν θέλετε, το μοναδικό καινούργιο που βγήκε είναι το δίλημμα για την επενδυτική βαθμίδα που γράφαμε και πιο πάνω. Για την κυβέρνηση φαίνεται είναι μεγάλο το στοίχημα η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και το παρουσιάζει ως εθνικό στόχο.

Και θα παίξει προεκλογικά με αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κυβέρνηση έχει αναβάλλει την επενδυτική βαθμίδα 12 φορές, άρα καθίσταται αναξιόπιστη. Δεν ξέρουμε αν είναι 12, αλλά είναι σίγουρα αρκετές οι αναβολές, που έχουν όμως και μια δικαιολογία. Τη μια η πανδημία, την άλλη ο πόλεμος και η παγκόσμια κρίση, μια οικονομία όπως η ελληνική δύσκολα μπορεί να αναβαθμιστεί.

Πάντως, αν βγει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές και δεν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα άμεσα, αφού θα έχει εκλείψει ο… πολιτικός κίνδυνος, τότε κάποιοι θα πρέπει να παραιτηθούν για την αναξιοπιστία τους.

Για την επενδυτική βαθμίδα μίλησε άλλωστε και ο Γιάννης Στουρνάρα που… κάτι ξέρει παραπάνω. Και είπε ότι είναι εφικτή εντός του έτους. Όπως είπε: «Το 2022 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να είναι από τις ισχυρότερες μεταξύ των οικονομιών της ζώνης του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει μία σειρά από παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, γεγονός που αναμένεται να φανεί το 2023, λόγω της χρονικής υστέρησης με την οποία ενσωματώνονται οι ποσοτικές παράμετροι στα υποδείγματα των εν λόγω οίκων»

Οι προμήθειες των τραπεζών και ο Στουρνάρας

Ρωτήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο «Κ Επιχειρείν» για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων και για τις προμήθειες των τραπεζών, με αφορμή το πρόσφατο μπρα ντε φερ μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης. Και ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε:

«Φεύγοντας από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, είναι αναμενόμενο να υπάρξει θετική επίδραση στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι επίσης γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές δεν μείωσαν τα προηγούμενα έτη τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα. Παραμένουν όμως, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες με τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια στην Ευρωζώνη, επί των νέων δανείων και καταθέσεων. Ως εκ τούτου, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, αναλόγως φυσικά των συνθηκών αγοράς. Όσον αφορά τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές, αποτελούν, όπως και το κόστος καταθέσεων, αντικείμενο της εμπορικής πολιτικής της κάθε τράπεζας. Εκτιμούμε ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο κομμάτι αυτό θα οδηγήσει σε προσαρμογή των σχετικών προμηθειών».

Αρα ο κ. Στουρνάρας περιμένει λελογισμένη αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων ενώ «δίνει» τις τράπεζες για τις προμήθειες. Αυτές έχουν το μαχαίρι, αυτές και το πεπόνι και θα πρέπει να αποφασίσουν να αλλάξουν πολιτική… Αρα;

Τίτλοι κυριότητας από 100 ευρώ τον μήνα

Με εκπτώσεις έως 80% στο τίμημα εξαγοράς και σε έως 60 άτοκες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ χιλιάδες ιδιώτες που έχουν καταπατήσει εκτάσεις του Δημοσίου θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση δίνει λύση στον γόρδιο δεσμό τουλάχιστον 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση, ενώ οι αιτήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του.

Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως. Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%. Προβλέπονται επιπλέον εκπτώσεις (παλαιότητας κ.λπ.), αλλά σε καμία περίπτωση το άθροισμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80%.

Το ραντεβού με την Εφορία

Ανέβασαν μανίκια στην ΑΑΔΕ και ξεκίνησαν να τρέχουν τις διαδικασίες για την «πρεμιέρα» των φορολογικών δηλώσεων η οποία αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Ηδη τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του Δημοσίου κλήθηκαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση οι κωδικοί για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 οι φορολογούμενοι καθώς και οι φόροι που αναλογούν και αυτοί που παρακρατήθηκαν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν κανονικά έως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Πάντως, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη που μπορεί να βάλουν σε περιπέτειες τους φορολογουμένους ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει με απόφασή του αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες για να καταχωρίσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί ξεκαθαρίζοντας παράλληλα το τοπίο για τις ενισχύσεις και τα επιδόματα που απαλλάσσονται από τον φόρο.

Οι εκπλήξεις από τη ΔΕΗ

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το 2022 τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ θα έκλειναν ίσως και με ζημιές, εν τούτοις το «ματσάκι», κατά την ποδοσφαιρική ορολογία, γύρισε στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, με την εισηγμένη να επιστρέφει στην κερδοφορία.

Απομένει βέβαια να επιβεβαιωθεί το θετικό γεγονός με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η έκπληξη, όμως, δεν είναι μόνο αυτή. Οπως πληροφορείται η στήλη, δεν αποκλείεται η εταιρεία να επιστρέψει μετά από πάρα πολλά χρόνια και στη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους. Προφανώς για τη χρήση του 2023.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories