Στο 3,2% θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας το 2023, πάνω από το στόχο του 2%, σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics. Το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και το ανώτατο όριο τιμών ΕΕ-G7 που είναι σε πλήρη ισχύ, αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στα δημόσια έσοδα. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη καταγράψει ασυνήθιστα υψηλά ελλείμματα κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και ένας βασικός λόγος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Oxford Economics, για αυτό ήταν ότι η τιμή του πετρελαίου των Ουραλίων έχει συρρικνωθεί, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς των φόρων.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών συμβουλών ο κυριότερος παράγοντας που επιβαρύνει τα έσοδα είναι ο αντίκτυπος του εμπάργκο της ΕΕ στις τιμές που μπορούν να χρεώνουν οι Ρώσοι πωλητές πετρελαίου στα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και η αποτυχία της Ρωσίας να προσαρμόσει το φορολογικό της σύστημα στον άξονα των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ασία. Το ανώτατο όριο τιμών εκτιμά ότι έχει παίξει περιορισμένο ρόλο μέχρι στιγμής στη μείωση των εσόδων.

Ρωσία: Σε επίπεδα ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα – Ανήλθε στα 34 δισ. δολάρια

Από το 2013, υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τους φόρους επί του πετρελαίου με βάση την τιμή του πετρελαίου από τα Ουράλια (Urals)  που δημοσιεύεται από το διεθνή πάροχο τιμών ενέργειας Argus. Στο παρελθόν, η Argus συνήθιζε να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις τιμές CIF που καταβάλλονταν για ρωσικό πετρέλαιο στο Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες) και στην Αουγκούστα (Ιταλία). Στα τέλη του φθινοπώρου όμως, με το εμπάργκο αργού πετρελαίου της ΕΕ που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ, οι τιμές αυτές συρρικνώθηκαν. Τον Νοέμβριο, η Argus χρησιμοποιεί τιμές FOB (free-onboard) Urals για το πετρέλαιο που πωλείται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Τον Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο μηχανισμό που αυξάνει σταδιακά την τιμή του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των φόρων.

Οι απότομες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες, καθώς και η στήριξη κατά της κρίσης και οι αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών διεύρυναν το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2022 στο 2,3% του ΑΕΠ. Στον εγκεκριμένο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό, οι δαπάνες αναπροσαρμόστηκαν για να φιλοξενήσουν πρόσθετες αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν τον Μάρτιο του 2024, αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες στα τέλη του 2023, μεταθέτοντας την προγραμματισμένη δημοσιονομική εξυγίανση για το 2025 ή αργότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή