Στην τελική ευθεία μπήκαν οι διαδικασίες στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» του ΠΓΕ, για το «Κασκαβάλι Πίνδου», με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.
ΕΕ: Πώς θα προστατευτούν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις
Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή).
Προβολή του παραδοσιακού προϊόντος
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά- σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- στην προβολή του παραδοσιακού προϊόντος μέσω της παραγωγής γεύσεων.
Με αφορμή την αρχική ένταξη του προϊόντος στα προϊόντα ΠΓΕ ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν στην περιοχή από νομάδες κτηνοτρόφους.
Συνεχίζοντας, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια προκειμένου να παράξουν συνταγές με βάση το κασκαβάλι.
Εξήγησε ακόμη ότι το «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.
Τι είναι το Κασκαβάλι ή Κασκαβάλ
Το «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου.
Παρασκευάζεται με τη χρήση της τεχνικής της θερμαινόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (πάντα το γίδινο σε αναλογία μικρότερη του 35%), χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλαχόφωνοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βαλκανικής, ορμώμενοι από τις περιοχές της κεντρικής βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.
Το τυρί απαιτεί μια συνολική περίοδο παρασκευής-ωρίμανσης περίπου 90 ημερών για να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται στη μεγάλη λιποπεριεκτικότητα και τα πλούσια αρώματα του γάλακτος της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και στην παραδοσιακή τεχνική της τυροκόμησής του, η οποία απαιτεί η επεξεργασία της τυρομάζας να γίνεται σε δυο διακριτά στάδια. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση μεταποίηση του γάλακτος που παράγεται το καλοκαίρι στα ορεινά υψόμετρα, όπου δεν υπάρχουν τυροκομεία-ωριμαντήρια.
Latest News
Αυγενάκης: Ποιότητα και εξωστρέφεια καταλύτες για την προώθηση της παραγωγής
Ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα εγκαίνια του 6ου Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» και της έκθεσης EuroAgro Expo 2024
Μπαίνει «στοπ» στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων - Το νομοσχέδιο
Αντιμετωπίζεται το νομικό «κενό» που υπάρχει σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ
Καλές προοπτικές για καρπούζι και πεπόνι – Βραχνάς παραμένουν τα ατυποποίητα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 24.5.2024
Αυγενάκης: Από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τη Δευτέρα συνάντηση του ΥπΑΑΤ με τον Επίτροπο
Τι ισχύει για τη συνταξιοδότηση αγροτών με οφειλές
Οι οφειλές του ασφαλιζόμενου προς τον π. ΟΓΑ να μην υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ
Γιατί μειώθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή;
Απαντήσεις ζητούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση
Το ισχυρό «προφίλ» των κρασιών ΠΟΠ Γουμένισσα
Τι έδειξε η φετινή διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου/κατάταξης
Ο εφιάλτης της ανομβρίας επιστρέφει – Η απειλή για τον κάμπο της Κωπαΐδας
Τις ανησυχίες των παραγωγών μεταφέρει ατον ΟΤ ο αγρότης Γ. Βάγκος - Τι λέει στον ΟΤ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός
Νέα εργαλεία στο gov.gr για την αγροτική επιχειρηματικότητα - Ποιες υπηρεσίες παρέχονται
Δίνεται η δυνατότητα να διεκπεραιωθούν μια σειρά από διαδικασίες άμεσα και εύκολα
Επίσπευση των διαδικασιών για τα Σχέδια Βόσκησης - Τέσσερις Περιφέρειες δηλώνουν αδυναμία
Τη Δευτέρα συνάντηση με Επίτροπο για ΟΠΕΚΕΠΕ- «Θα διορθώσουμε βήμα προς βήμα τα σημεία που σωστά εντόπισαν τα στελέχη της ΕΕ», τόνισε ο κ. Αυγενάκης