Ορισμένοι από τους πιο επιφανείς Venture Capitalists της Silicon Valley θα διοργανώσουν έναν φιλανθρωπικό έρανο για τον Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα, με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν έδαφος στην προηγουμένως συντριπτικά δημοκρατική κοινότητα.

Ο Ντέιβιντ Σακς και ο συνάδελφός του τεχνολογικός επενδυτής Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια, συνδιοργανωτές του δημοφιλούς podcast All-In, θα φιλοξενήσουν έναν έρανο στο Σαν Φρανσίσκο για τον Τραμπ στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με πρόσκληση που έλαβαν οι Financial Times. Ο Σακς έχει δηλώσει επίσης ότι ελπίζει να παρουσιάσει τον υποψήφιο πρόεδρο στην εκπομπή του.

Ο CEO της Blackstone στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ

Η εκδήλωση, η οποία προηγείται ενός άλλου εράνου από τον Πάλμερ Λάκι, ιδρυτή της Anduril και της Oculus VR, στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια, αποτελεί μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ελίτ των τεχνολογικών κύκλων γίνονται όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στον Τζο Μπάιντεν, με ορισμένους να σκέφτονται να υποστηρίξουν τον Τραμπ.

Τα εισιτήρια για τη φιλανθρωπική εκδήλωση All-In κοστίζουν τουλάχιστον 50.000 δολάρια το άτομο, αν και επιπλέον VIP προνόμια, όπως «προνομιακές θέσεις» για το δείπνο και μια φωτογραφία με τον πρώην πρόεδρο, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 300.000 δολάρια.

Ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Palantir που έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην εκστρατεία του Μπάιντεν για το 2020, ανακοίνωσε πρόσφατα δωρεά 1 εκατ. δολαρίων στην εκστρατεία του Τραμπ. Είπε ότι οι πολιτικές του πρώην προέδρου για τα σύνορα και η φιλοϊσραηλινή και αντι-κινεζική του στάση βρίσκονταν πίσω από τη μεταστροφή του από το Δημοκρατικό κόμμα.

«Όταν άνθρωποι όπως ο Πάλμερ, εγώ ή ο Ντέβιντ Σακς υποστηρίζουν ανοιχτά τον Τραμπ, δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες αντιδράσεις που θα είχαμε πριν από οκτώ χρόνια», δήλωσε ο Χέλμπεργκ.

Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια πολιτισμική μετατόπιση εντός της «κοιλάδας» -που από καιρό θεωρείται φιλελεύθερο προπύργιο- η οποία οφείλεται στην ανησυχία για θέματα όπως η ελευθερία του λόγου, η ρύθμιση της τεχνολογίας και οι φόροι.

Ερωτηματικό τι θα κάνει ο Ίλον Μασκ

Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα και μια προσπάθεια από τεχνολογικούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ του Τραμπ να πείσουν τον Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτη των εταιρειών X, Tesla και SpaceX, να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο.

Ο Μασκ είχε υποστηρίξει στο παρελθόν τον Μπάιντεν, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα. Όμως τον τελευταίο χρόνο, έκανε αναρτήσεις στο X στις οποίες παρότρυνε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ανατρέψει το πρόστιμο του Τραμπ για αστική απάτη, υποστήριξε την εμπρηστική ρητορική του και επαίνεσε την αίσθηση του χιούμορ του, ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι είναι προκατειλημμένα υπέρ του Μπάιντεν.

«Όσο πιο άδικες φαίνονται οι επιθέσεις κατά του Τραμπ στο κοινό, τόσο πιο ψηλά θα ανέβει στις δημοσκοπήσεις», έγραψε ο Μασκ την περασμένη εβδομάδα στους 185 εκατομμύρια ακολούθους του στο X.

Η πορεία του δισεκατομμυριούχου από υποστηρικτής των Δημοκρατικών σε «προβοκάτορα» διαδραματίστηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ απορρίπτει όλο και περισσότερο αυτό που ονομάζει «πολιτικές woke» και τα mainstream ΜΜΕ.

Ο Μασκ έχει επικρίνει εξίσου ανοιχτά τη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν και την πνευματική του οξύτητα. «Ο Μπάιντεν προφανώς μόλις και μετά βίας γνωρίζει τι συμβαίνει. Είναι απλώς μια τραγική βιτρίνα για μια ακροαριστερή πολιτική μηχανή», έγραψε στο X τον περασμένο μήνα.

Πολλοί στον στενό κύκλο του δισεκατομμυριούχου βλέπουν τον Τραμπ ως θύμα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι υπερβολικά εχθρική προς τον Μασκ και φοβούνται ότι τα δικά τους συμφέροντα θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.

Ωστόσο, ο Μασκ δεν έχει υποστηρίξει ούτε έχει κάνει δωρεά σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους.

Διατηρεί ισχυρά ερείσματα ο Μπάιντεν

Όμως ο Μπάιντεν δεν υπολείπεται συμμάχων. Κεντρικές προσωπικότητες της Silicon Valley που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, είναι ο επιχειρηματίας Βίνοντ Κόσλα και ο διευθύνων σύμβουλος της Palantir, Άλεξ Καρπ, ο οποίος δώρισε περισσότερα από 360.000 δολάρια στην εκστρατεία του Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου έτους.

“Ο Τζο έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά και ο Τραμπ θα καταστρέψει τη δημοκρατία”, δήλωσε ο Κόσλα στους Financial Times. «Η οικονομία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι την παρουσιάζει ο Τύπος. Επομένως, νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν η επικοινωνία”.

Όμως η πρόταση του Μπάιντεν να διπλασιάσει σχεδόν τους φορολογικούς συντελεστές για τα κεφαλαιακά κέρδη των πλουσιότερων Αμερικανών και η επιθετική καταστολή των εξαγορών από τη Λίνα Καν, την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, έχουν τρομάξει πολλούς ανθρώπους της τεχνολογίας.

“Αν είστε επενδυτής νεοφυών επιχειρήσεων ή ιδρυτής τεχνολογικών επιχειρήσεων, είναι πραγματικά δύσκολο να κάνετε μια εξαγορά, επειδή η αντιμονοπωλιακή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι τόσο περιοριστική”, δήλωσε ο Χέλμπεργκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή