Υποτονικές είναι οι συναλλαγές στην αγορά χρυσού, καθώς το επενδυτκό ενδιαφέρον είναι στραμμάνεο στο δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που σταθεροποιήθηκαν λόγω των σημάτων από τη Fed για τη διατήρηση επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η τιμή του χρυσού παρέμεινε σταθερή στα 1.925,77 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κατά 0,2% στα 1.942,40 δολάρια.

Στερλίνα: Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εξαμήνου έναντι του δολαρίου

«Η ελαφρώς γερακίσια Fed και οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες καταστέλλουν επί του παρόντος τον χρυσό», εξηγεί στο Reuters ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Gainesville Coins, Έβερέτ Μίλαν. Εκτιμά ότι οι τιμές θα διαπραγματεύονται μεταξύ 1.910 και 1.950 δολαρίων για το υπόλοιπο του τριμήνου.

Οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν την Παρασκευή για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και μετά την ψηφοφορία για τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου σταθερού την περασμένη εβδομάδα, με τρεις υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δηλώνουν ότι παραμένουν αβέβαιοι για το αν η μάχη για τον πληθωρισμό έχει τελειώσει.

Εκτιμήσεις για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου

Ο χρυσός τείνει να υποαποδίδει όταν τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τις αποδόσεις των αντίπαλων ασφαλών καταφυγίων, όπως τα αμερικανικά ομόλογα.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς βρίσκονταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

«Η βασική μου πρόβλεψη είναι ότι ο χρυσός θα φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό το 2024, αν δούμε τουλάχιστον μια ήπια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Αν έχουμε ύφεση, η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα», πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Η προσοχή της αγοράς μετατοπίζεται τώρα προς τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Αντικατοπτρίζοντας το κλίμα των επενδυτών, οι συμμετοχές στο SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο ETF με αντίκρισμα στο χρυσό στον κόσμο, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2020.

Η τιμή του ασημιού υποχώρησε κατά 0,1% στα 23,50 δολάρια η ουγγιά, της πλατίνας  κατά 1,1% στα 916,22 δολάρια και του παλλαδίου κατά 0,6% στα 1.241,14 δολάρια.

Οι χαμηλότερες κινεζικές εισαγωγές παλλαδίου ως αποτέλεσμα της πιθανής απομάκρυνσης των αποθεμάτων θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει τις τιμές, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση από παλλάδιο σε πλατίνα στους καταλύτες αυτοκινήτων, έγραψε η UBS σε σημείωμά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities