Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να ηγείται του ράλι και την τεχνική ανάλυση να προαναγγέλει συνέχιση της εκρηκτικής πορείας. Αίσθηση προκαλεί έρευνα του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η τεχνική ανάλυση του bitcoin προβλέπει αύξηση της αξίας του κατά 600% στις 400.000 δολάρια το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko σήμερα υπάρχουν 6.680 κρυπτονομίσματα με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, διπλασιάζοντας την αξία της μέσα σε περίπου 2 μήνες.
Τρελό ράλι ανόδου
Ανάμεσα στα κρυπτονομίσματα που έχουν ξεχωρίσει για τις αποδόσεις τους είναι Binance Coin (BNB) με αύξηση που ξεπέρασε το 700%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Messari, σημαντικές αποδόσεις κατέγραψε και το Cardano με 557%, το Uniswap με 444%, το Polkadot με 300%, το Ethereum με 160%, το Ripple με 169%, και το ChainLink με 161%.
Ιδιώτες αλλά και θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς τις θέσεις τους στα κρυπτονομίσματα, αναζητώντας μεγάλες αποδόσεις και οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση του ράλι.
Η είδηση για τη δημόσια εγγραφή στον δείκτη Nasdaq της διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την αγοραστική φρενίτιδα. Και αναμένεται να ανοίξει το έδαφος για ανάλογες κινήσεις και από άλλους παίκτες της αγοράς.
Αν και υπάρχουν κάποιες αναλύσεις που δειλά προβάλουν τα κρυπτονομίσματα ως ασφαλείς επενδύσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εφιστούν την προσοχή των επενδυτών για το ενδεχόμενο φούσκας. Δεν αποκλείεται επίσης, μεσοπρόθεσμα να παρατηρηθούν ρευστοποιήσεις από επενδυτές που επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν τα υψηλά κέρδη από το πρόσφατο ράλι.
Η πρώτη δεκάδα
Το Bitcoin είναι το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Τον Μάρτιο ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 61.000 δολάρια και η συνολική του αξία ξεπερνά το 1,125 τρισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση, καταγράφοντας άνοδο κατά 180% σε έναν χρόνο είναι το Ethereum με κεφαλαιοποίηση περίπου 246 δισ.δολάρια Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν το Binance Coin, το XRP, το Τether, το Cardano, το Polkadot, το Uniswap, το Litecoin και το Chainlink.
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;
Δίνοντας έναν γενικότερο ορισμό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πρόκειται για ψηφιακά ή εικονικά νομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούν κρυπτογραφία, δηλαδή μια τεχνική για ασφαλή (κρυπτογραφημένη) επικοινωνία.
Τα εικονικά χρήματα μπορούν να είναι είτε συγκεντρωμένα, όπου υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ελέγχου όσον αφορά την προσφορά χρήματος, είτε αποκεντρωμένα, όπου ο έλεγχος στην προσφορά χρήματος μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές. Κάθε κρυπτονόμισμα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Αυτή συνιστά ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο συναλλαγών (public ledger), το οποίο τηρείται και ενημερώνεται από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όλες οι συναλλαγές είναι ανώνυμες, αλλά δημόσια διαθέσιμες. Βασικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι ότι δεν εκδίδονται από οποιαδήποτε κεντρική αρχή.
Η ιστορία των Κρυπτονομισμάτων
Η ιστορία αυτών των εικονικών νομισμάτων ξεκινά ουσιαστικά από ένα όνομα: David Chaum. Το 1983 ο Αμερικανός κρυπτογράφος ανέπτυξε ένα κρυπτογραφικό σύστημα που ονόμασε eCash και δώδεκα χρόνια αργότερα, ανέπτυξε ένα άλλο σύστημα, το DigiCash , το οποίο χρησιμοποίησε την κρυπτογραφία προκειμένου να κάνει απόρρητες οικονομικές συναλλαγές.
Ωστόσο, η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε η ιδέα ή ο όρος “κρυπτονόμισμα” ήταν το 1998 . Εκείνη τη χρονιά, ο Wei Dai άρχισε να σκέφτεται να αναπτύξει μια νέα μέθοδο πληρωμών, η οποία που χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφικό σύστημα και της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό θα ήταν η αποκέντρωση.
Ο άγνωστος κ. Bitcoin
Στις 31 Οκτωβρίου του 2008 μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση ένα άτομο ή ένας οργανισμός με το όνομα Satoshi Nakamoto δημοσίευσε μια επιστημονική εργασία με τίτλο Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
Η εργασία παρουσίασε την έννοια της τεχνολογίας blockchain και το Bitcoin περιγράφηκε ως ψηφιακός πόρος και σύστημα ανοικτού κώδικα (open source system). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του και ότι καθένας μπορεί να συμμετέχει στη χρήση και την εξέλιξή του.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Satoshi Nakamoto, οπότε η ταυτότητα του έχει δημιουργήσει πολλούς μύθους και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας .
Στις αρχές του 2009, το λογισμικό του Bitcoin έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και ο Satoshi Nakamoto εξόρυξε τα πρώτα 50 Bitcoins, ξεκινώντας κατά συνέπεια την ιστορία της κρυπτο-εξόρυξης. Τότε, στο εγχείρημα αυτό συμμετείχε μια μικρή ομάδα προγραμματιστών .
Πολλοί είχαν δει αυτή την ιστορία για πλακα, όπως ο προγραμματιστής Gavin Andresen ο οποίος αρχικά αγόρασε 10.000 Bitcoins για 50 δολάρια και δημιούργησε την ιστοσελίδα με το όνομα, μέσω της οποίας δώριζε Bitcoin. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη του κορυφαίου κρυπτονομίσματος.
Το Δεκέμβριο του 2010, ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε το τελευταίο δημόσιο μήνυμά του στο δημοφιλές online forum ονόματι bitcointalk. Έγραψε μερικές μικρολεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία έκδοση του λογισμικού. Έπειτα, διατήρησε επαφή με κάποιους προγραμματιστές μέσω email, αλλά τα ίχνη του έχουν χαθεί εντελώς από τον Απρίλιο του 2011. Είναι πιθανό ότι η ταυτότητα του θα παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο.
Latest News
Το Ελ Σαλβαδόρ η μόνη χώρα που αγοράζει απευθείας bitcoin
Το χαρτοφυλάκιο bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ αυξήθηκε κατά 117,74% από την αρχή του 2024
Οι ΗΠΑ θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto, διαμηνύει ο Έρικ Τραμπ
Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον Μασκ ως τον σύγχρονο Αϊνστάιν
Μετά τα 100.000 δολ. τι - Τα επόμενα βήματα του Bitcoin
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προηγουμένως να κάνει τις ΗΠΑ την «πρωτεύουσα των crypto» και την «υπερδύναμη του Bitcoin»
Κεφαλαιοποιήσεις ρεκόρ για τα μεγαλύτερα crypto - Ο παράγοντας Τραμπ [γράφημα]
Καμπανάκια για κίνδυνο παραδοσιακά μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά crypto
Πολ Άτκινς: Ένας άνθρωπος των crypto στην ηγεσία της SEC
Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί, θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ
Πάουελ για Bitcoin: Ανταγωνίζεται τον χρυσό, δεν απειλεί το δολάριο
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει Bitcoin, ο Τζερόμ Πάουελ απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται»
Ιστορικό ορόσημο για το Bitcoin - Εσπασε το φράγμα των 100.000 δολ.
Το άλμα πυροδότησε η ανακοίνωση Τραμπ ότι θα διορίσει τον «φίλο» των κρυπτονομισμάτων Πολ Άτκινς στη νευραλγική θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Από το μηδέν στα... 100.000 δολ. - Το Bitcoin ευδοκιμεί στις συγκρούσεις
Στα δέκα έξι χρόνια της ιστορίας του η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει από τα μηδέν δολάρια κοντά στα 100.000
Φρενίτιδα με τα crypto - Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους
Συνεχίζουν να διαγράφουν ανοδική πορεία τα κρυπτονομίσματα, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Το Bitcoin σε ρόλο σταθεροποιητή στην αγορά ενέργειας - Το παράδειγμα της Βέρνης
Η μελέτη θα αναλύσει τη συμβατότητα της εξόρυξης Bitcoin με τις ενεργειακές πολιτικές της Βέρνης