του Τζέικομ Σονενσάιν

Μια νέα ταχεία εκτίναξη των μετοχών ίσως είναι απίθανη, δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται άνω του 11% στις 4.185 μονάδες φέτος, υπερβαίνοντας κατά 8,6% την εκτίμηση της Citigroup για 3.800 μονάδες στο τέλος του έτους. Οι επενδυτές έχουν ανεβάσει τις μετοχές βασιζόμενοι στο μείγμα των εμβολίων, του πακέτου τόνωσης και της ανεκμετάλλευτης ζήτησης. Είναι πιθανό όμως, όπως κάποιος αναλυτής υποστηρίζει, να έχουμε ένα άλμα 9% μπροστά μας;

Ισως, αν όλα πάνε καλά. Το νομοσχέδιο των 4 τρις δολαρίων του Προέδρου Μπάιντεν για τις υποδομές θα πρέπει να επικυρωθεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς μεγάλες αυξήσεις στους φόρους επιχειρήσεων και κεφαλαιουχικών κερδών. Η πανδημία θα πρέπει να μην είναι θέμα το καλοκαίρι. Ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι μηδαμινός, περιορίζοντας την πίεση στην Federal Reserve για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. Οι προβλέψεις κερδοφορίας θα πρέπει να κινούνται ανοδικά και οι αποτιμήσεις να παραμένουν υψηλές.

Ο Τομ Ισάγιε, ιδρυτής της Sevens Report Research, πιστεύει σ’ αυτό. «Αυτό το σενάριο είναι απόλυτα πιθανό και αν υλοποιηθεί θα πρέπει να περιμένουμε τον δείκτη S&P 500 να κινείται στο μέσον των 4.000 μονάδων, ίσως ψηλότερα,» όπως έγραψε σε αναφορά του προβλέποντας τον δείκτη στις 4.500 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Στο επίπεδο αυτό, ο δείκτης θα αντανακλά προσδοκίες για μέση κερδοφορία ανά μετοχή στα 200 δολάρια για τις εισηγμένες στον δείκτη S&P 500, υποθέτοντας ότι οι αποτιμήσεις δεν αλλάζουν σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη. Ο μέσος όρος κερδών ανά μετοχή στα 200 δολάρια είναι η επικρατούσα συναίνεση στη Wall Street για το 2022.

Φυσικά, πολλά μπορεί να πάνε στραβά. Οι κεντρώοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσσο μπορεί να περιορίσουν το νομοσχέδιο υποδομών. Τα επιτόκια μπορεί να συνεχίσουν την άνοδο ακόμη και χωρίς υψηλότερο πληθωρισμό επειδή οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων παραμένουν κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα πληθωρισμού. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις σε κρατικό χρέος θα καταστήσουν τα ομόλογα πιο ελκυστικά σε σχέση με τις μετοχές, επηρεάζοντας τις αποτιμήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγοράζουν μετοχές, όμως ίσως θα είναι λογικό αυτό να συμβεί αργότερα και όχι νωρίτερα.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο