Ελπίδες για νέο γύρο προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προκαλεί η καινούργια συνεργασία των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο δεσμεύτηκαν τώρα για να αναλάβουν δράση κατά των κινδύνων που δημιουργούνται για το περιβάλλον και κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, με την Ουάσιγκτον να αφήνει οριστικά πίσω την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Τώρα η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μαζί με άλλες χώρες επιθυμεί να αναβιώσει τη συμφωνία αυτή ώστε να στεφθεί με επιτυχία η σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της κλιματικής αλλαγής που θα γίνει φέτος στην Γλασκώβη.

Πίσω από τις προσπάθειες για νέα προσέγγιση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που κρατούν ουσιαστικά στα χέρια τις τύχες του κλίματος λόγω της τεράστιες βιομηχανικής τους δύναμης, είναι ένας παλιός γνώριμος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν εκπρόσωπος της χώρας του για θέματα κλιματικής αλλαγής, Τζον Κέρι, είχε συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σίε Ζενχούα ειδικά για τα θέματα αυτά. Μετά από εντατικές συνομιλίες που κράτησαν δύο ημέρες στη Σαγκάη, αποφασίστηκε να αναλάβουν οι δύο πλευρές συντονισμένες και συγκεκριμένες δράσεις μέσα στην τρέχουσα δεκαετία για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο Παρίσι από το 2015.

«Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που η Κίνα ήλθε (στις συνομιλίες) λέγοντας ότι (η κλιματική αλλαγή) αποτελεί κρίση», δήλωσε ο Κέρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ μετά το ντιλ. Η γλώσσα στο κοινό ανακοινωθέν είναι πολύ ισχυρή και δείχνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κρίσιμα στοιχεία για το προς τα που πρέπει να κινηθούν για το θέμα αυτό, προσέθεσε.

Στα τέλη της εβδομάδας Ο Μπάιντεν φιλοδοξεί να φιλοξενήσει διαδικτυακή σύνοδο για το κλίμα στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες από διάφορες χώρες περιλαμβανομένης και της Κίνας. Σε αυτή αναμένεται να λάβει μέρος και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Πλέον ΗΠΑ και Κίνα δείχνουν να υποστηρίζουν θερμά το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου –με απώτερο στόχο η αύξηση αυτή να περιοριστεί στο 1,5 βαθμό Κελσίου.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες των δύο υπερδυνάμεων στη Σαγκάη. Η Κίνα έχει δεχτεί σημαντικές πιέσεις από άλλες χώρες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων εκπομπών ρύπων και να παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη σχετικά με το πώς σκοπεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060.

Παρά τις εμπορικές και γεωπολιτικές διαφορές με τις ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του φαίνεται ότι θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης σε θέματα καταπολέμηση κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε ο ίδιος έχει ήδη αρκετά προβλήματα καθώς σε διεθνές επίπεδο το Πεκίνο κατηγορείται για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και για καταστολή δημοκρατικών φωνών στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν εναντιωθεί κάθετα στις κινήσεις του Πεκίνου για μείωση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και ενάντια σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Σιντζιάνγκ. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης διατηρήσει ισχυρές πιέσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Huawei κατηγορώντας τες για στενούς δεσμούς με τον στρατό της Κίνας. Οι κόντρες μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν τέλος καθώς πριν από λίγες μόνο ημέρες η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον επέκρινε σχόλια του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα και του Μπάιντεν οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην κλιμάκωση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στην Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίν

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green