Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά τα δικά της ομόλογα αναφοράς. Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έκδοση χρέους ενός τρις δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις για τη δημιουργία μιας αγοράς που θα ανταγωνιστεί τα αμερικανικά χρεόγραφα, συζήτηση που σίγουρα ακούγεται υπερβολική, όμως η επικείμενη εισροή νέων χρεογράφων στην Ευρώπη θα έχει μια άλλη παράπλευρη απώλεια. Η Ευρώπη θα αποκτήσει δικά της ομόλογα αναφοράς για τους επενδυτές και η Γερμανία θα χάσει το μονοπώλιο.

Βάσει του οδικού χάρτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ε.Ε. θα εκδίδει περίπου 240 δισ. δολάρια (200 δις ευρώ) ομολόγων ετησίως μέχρι το 2026, με εκδόσεις διάρκειας έως 30 χρόνια. Oπως γράφουν οι Μάρκους Ασγουερθ και Μαρκ Γκίλμπερτ στο Bloomberg, η πρώτη έκδοση, εφόσον ξεπερασθούν τα διαδικαστικά εμπόδια όπως η επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης από ορισμένα κοινοβούλια όπως της Γερμανίας και της Πολωνίας, προγραμματίζεται για τον Ιούλιο.

 Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί παγκοσμίως στους επενδυτικούς κύκλους λόγω των τεράστιων πακέτων στήριξης που ανακοινώνονται διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα της ομολογιακές αποδόσεις. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η προοπτική νέων εκδόσεων χρέους παραδοσιακά υπονομεύει την αξία των ομολόγων που υπάρχουν ήδη στην αγορά, το premium απόδοσης των ομολόγων της Ε.Ε. έναντι των αντίστοιχων γερμανικών συρρικνώθηκε. Τα ομόλογα της Ε.Ε. εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά σ’ όλο το φάσμα της διάρκειας όμως αυτή η διαφορά αναμένεται να εκμηδενισθεί.

Το γερμανικό χρέος απολαμβάνει επιτόκιο -χωρίς κίνδυνο-  έναντι του οποίου τιμολογούνται όλα τα υπόλοιπα ευρωπαικά ομόλογα, περιλαμβανομένων των εταιρικών. Οπως ακριβώς συμβαίνει με τα αμερικανικά χρεόγραφα και το χρέος σε όρους δολαρίου.
Το δυναμικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμβάλει στο να αντλεί ρευστότητα απο την αγορά, όμως ταυτόχρονα δημιουργεί ένα καινούργιο επενδυτικό τοπίο. Οι αρχικές κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους στην Ε.Ε. έχουν τεράστια επιτυχία, με τη ζήτηση να ξεπερνά 10 φορές το ποσό που διατίθεται. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί με τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων, που θα αντιστοιχούν στο 33% του συνόλου των «κοινών» ευρωπαϊκών ομολόγων, μια κίνηση εξαιρετικά έξυπνη καθώς οι Ευρωπαίοι κυρίως επενδυτές δείχνουν πιό δραστήριοι σ’ αυτή την κατηγορία χρέους που προορίζεται να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης. Η Ε.Ε. μάλιστα θα γίνει ο εκδότης αναφοράς για πράσινα ομόλογα, με ετήσιες πωλήσεις τουλάχιστον 50 δισ ευρώ.

Αμερικανική κυριαρχία

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά κρατικού χρέος, με την αμερικανική αγορά να εκτιμάται στα 21 τρισ δολάρια. Η Γερμανία, με τα κρατικά ομόλογα αξίας 1,5 τρισ ευρώ θα παραμείνει για λίγο ακόμη ο κυρίαρχος παίχτης στην Ευρώπη, όμως το πρόγραμμα δανεισμού της Ε.Ε. μόλις άρχισε και το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο.
Το παγκόσμιο κρατικό χρέος αυξάνεται εντυπωσιακά σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν το κόστος της πανδημίας, όμως το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλότερο από ποτέ, κυρίως λόγω του προγράμματος αγοράς της ΕΚΤ αλλά και των ααρεμβάσεων απο τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.
Αναλυτές αναμένουν εκτίναξη του κρατικού χρέους κατά περίπου 4 τρισ. δολάρια φέτος. Παρ΄όλα αυτά, το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους παραμένει σχετικά χαμηλό λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.  Οι κυβερνήσεις πλήρωσαν μόλις 2% για τα δάνειά τους το 2020 έναντι 7,5% το 1995. Οι κεντρικές τράπεζες κατείχαν στα τέλη του 2020 το 24% του παγκόσμιου κυβερνητικού χρέους, με τις κεντρικές τράπεζες να καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% αυτών των εκδόσεων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή