Νέο πλήγμα υπέστησαν οι Τούρκοι που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα καθώς κατέρρευσε και δεύτερο μεγάλο ανταλλακτήριο.

Η κατάσταση με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία αρχίζει να λαμβάνει μορφή ντόμινο.

Η αρχή έγινε με το Thodex, του οποίου ο 27χρονος ιδρυτής έχει εγκαταλείψει τη χώρα και οι αρχές ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του από την Αλβανία όπου φαίνεται να έχει καταφύγει.

Υπενθυμίζεται οι περίπου 400.000 χρήστες της πλατφόρμας του Οζέρ, της πιο γνωστής εταιρείας συναλλαγών με κρυπτονομίσματα της Toυρκίας που ιδρύθηκε το 2017, δεν μπορούσαν, ξαφνικά, να κάνουν συναλλάγες στις 21 Απριλίου.

Αρχικά η εταιρεία ενημέρωσε τους επενδυτές πως αντιμετωπίζει ένα τεχνικό ζήτημα και πως όλα θα επανέλθουν σε έξι ώρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ έφτιαξε τις βαλίτσες του, βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πέταξε για τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων, τα χρήματα των χρηστών ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thodex, αρνήθηκε τις κατηγορίες για υπεξαίρεση και προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες του σύντομα.

Το δεύτερο στην σειρά τούρκικο ανταλλακτήριο που ανέστειλε τις δραστηριότητες του ήταν το Vebitcoin.

Το ανταλλακτήριο Vebitcoin σταμάτησε τη λειτουργία του, επικαλούμενο ως λόγο την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Ilker Bas, και τρεις άλλοι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν συλληφθεί.

Το Σώμα Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων της Τουρκίας μπλόκαρε τους λογαριασμούς του Vebitcoin και ξεκίνησε έρευνα.

Το Vebitcoin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας με ημερήσιο τζίρο σχεδόν 60 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την CoinGecko.com. Περισσότερο από το 50% του τζίρου αυτού αφορά το Βitcoin, η τιμή του οποίου υποχώρησε 19% αυτή την εβδομάδα.

Χθες ακολούθησε ένα τρίτο, το GoldexCoin, μικρότερο σε μέγεθος από τα δύο προηγούμενα, το οποίο ανέστειλε μέρος των δραστηριοτήτων του που αφορούν την διαπραγμάτευση του Gldx Token. Η εταιρεία δήλωσε ότι εντοπίστηκαν διπλές συναλλαγές και, ως εκ τούτου, ξεκίνησαν εργασίες για την εξάλειψη των συστημικών προβλημάτων. Το Sistemkoin ήταν το επόμενο, όπου ξαφνικά οι χρήστες του είδαν την αρχική σελίδα να αναφέρει ότι βρίσκεται υπό συντήρηση.

Οι πλατφόρμες συμμετείχαν στην έκρηξη των κρυπτονομισμάτων, από τα οποία προσελκύστηκαν πάρα πολλοί Τούρκοι για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας.

Μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων κατέχουν σήμερα κρυπτονομίσματα υποστηρίζουν ότι προσβλέπουν σε μια μακροπόθεσμη προοπτικής της επένδυσής τους. Περισσότερα από τα δύο τρίτα (69%) αγοράζουν και κρατούν τα crypto, έναντι 36% που αγοράζουν και πωλούν ενεργά ως μέσο για την επίτευξη κερδών. Επίσης, ένα ποσοστό 27% τα χρησιμοποιεί για αγορές στο Διαδίκτυο.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η αγορά crypto δεν είναι αποτελεί μια εφήμερη και ευκαιριακή συναλλαγή, αλλά μάλλον ένα έξυπνο μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, με την πλειοψηφία των επενδυτών κρυπτογράφησης να αγοράζουν με μακροπρόθεσμη προοπτική» σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Gemini. 

Βασικό συστατικό η ενημέρωση

Η ενημέρωση φαίνεται να είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ανάπτυξης της αγοράς, τόσο για τους κρυπτο- επενδυτές όσο και για τους κρυπτο-περίεργους.

Από τα 3.000 άτομα που ερωτήθηκαν, το 77% δήλωσε ότι θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με την αγορά κρυπτονομισμάτων, ακόμα και αν αρκετοί από αυτούς ήδη επενδύουν σε αυτά.

Από τους τελευταίους το 33% θεωρεί ότι έχει πολύ καλή γνώση, και το 12% «εξαιρετική γνώση»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή