Πάνω από 90 τραυματίες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, ήταν ο απολογισμός των νέων συγκρούσεων Παλαιστινίων με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, που χρησιμοποίησαν εκτεταμένα πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και αντλίες νερού. Συνολικά δε εκτιμάται ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους τριακόσιους, κυρίως από την παλαιστινιακή πλευρά.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν νωρίτερα συμμετάσχει σε προσευχή για την πιο σημαντική νύχτα του ραμαζανίου στο τέμενος του Αλ Ακσά.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης το Σάββατο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και την Πύλη της Δαμασκού, ήρθε μετά από ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων από τους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονται για νέο κύμα εκτοπισμών από τα εδάφη τους προκειμένου να εποικιστούν από Ισραηλινούς.

Οργή σε χώρους του αραβικού κόσμου

Οι εικόνες που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ και τα social media έχουν προκαλέσει οργή σε πολλές χώρες, ειδικά του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παραδοσιακά ομαλή σχέση με το Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ιορδανία, που φιλοξενεί στο έδαφός της μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων, εκδόθηκε επίσημη δήλωση της κυβέρνησης που καταδίκασε τις «βάρβαρες» αστυνομικές πράξεις κατά των πιστών του τεμένους. Αντίδραση ήρθε και από το το Κουαρτέτου Διαπραγματευτών της Μέσης Ανατολής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ), που με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους.

Νετανιάχου: Επιβολή «νόμου και τάξης»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι πρόκειται για επιβολή «νόμου και τάξης» με παράλληλη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ στον αντίποδα ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς υποστήριξε ότι πρόκειται για «αμαρτωλές επιθέσεις» στους πιστούς.

Στην τελευταία κίνησή του στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ επιδιώκει να εκτοπίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό από την περιοχή του Σαΐκχ Τζαράχ.

Γκουτέρες: Το Ισραήλ να σταματήσει κατεδαφίσεις και εξώσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, καθώς η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, έναν από τους ιερότερους τόπους του ισλάμ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» καθώς και «για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους», σημείωσε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Προτρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες παροτρύνει ακόμη τις αρχές του Ισραήλ να τηρήσουν και να σεβαστούν το status quo στους ιερούς τόπους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων
Επικαιρότητα |

Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων

Παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να περάσει το πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο – να μην ξεχνάμε, ωστόσο – είχε συνδέσει ο Μπάιντεν και με βοήθεια προς το Ισραήλ…

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας