Στον αέρα… φαίνεται να βρίσκονται οι δύο μηχανισμοί αποζημίωσης που ετοίμαζε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στρατηγική εφεδρεία (Strategic Reserve) των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και για τη διαθεσιμότητα ισχύος (CRM) των ιδιωτικών σταθμών φυσικού αερίου. Μηχανισμοί, οι οποίοι για να λειτουργήσουν απαιτείται η έγκριση της Ευρ. Επιτροπής στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Κώστα Σκρέκα και την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρετε Βεστάγκερ, η τελευταία αποσαφήνισε το τοπίο αναφορικά με τους δύο μηχανισμούς.

Να σημειωθεί ότι στον πρώτο της στρατηγικής εφεδρείας η ΔΕΗ πόνταρε πολλά προκειμένου να αποζημιωθεί για τη διατήρηση σε καθεστώς επιφυλακής των δαπανηρών λιγνιτικών της εργοστασίων. Και στην ενεργοποίηση του δεύτερου μηχανισμού τρεις ενεργειακοί όμιλοι (Ήρων, Elpedison και Damco Energy) εξαρτούσαν τη λήψη επενδυτικών τους αποφάσεων ύψους 1,3 δις. για την εκκίνηση της κατασκευής ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, ενώ ένας (Mytilineos) δαπανά ήδη 300 εκ. ευρώ για έναν σύγχρονο σταθμό που παραμένει άγνωστο αν και πότε θα αποσβέσει το κόστος του.

Όπως αναφέρουν πηγές, η κ. Βεστάγκερ ξεκαθάρισε ότι και οι δύο μηχανισμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην αγορά. Ο ένας πρέπει να διαδεχτεί τον άλλον. Η αντιπρόεδρος, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, αναγνώρισε την αναγκαιότητα του μηχανισμού αποζημίωσης για τη στρατηγική εφεδρεία, ωστόσο, όπως είπε ούτε λίγο ούτε πολύ η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά δεν πληροί τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Άρα, κατά τις ίδιες πηγές, χρειάζεται γράψιμο ξανά… Κάποιοι εκτιμούν ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 έως 5 μήνες. Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε ότι η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής ώστε να λειτουργήσει ένα προσωρινός μηχανισμός.

O CRM

Σε σχέση με τον CRM, τον οποίο ζητούν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί προκειμένου οι νέες μονάδες τους να αποζημιώνονται επαρκώς όταν ο Διαχειριστής ζητά τη διάθεση επιπλέον ισχύος για να καλύπτουν το κενό της ηλεκτροπαραγωγής από τους αποσυρόμενους λιγνιτικούς σταθμούς, πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει μεν στον σχεδιασμό του αλλά η υποβολή της πρότασης στην Κομισιόν θα καθυστερήσει επίσης σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ως πρώτη προτεραιότητα το στήσιμο του μηχανισμού της στρατηγικής εφεδρείας. Και με αυτό το δεδομένο αναμένεται να κινηθεί. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η ΔΕΗ εξαιτίας και του πανάκριβου λιγνίτη που χρησιμοποιεί θα ζημιώνεται, στο μεταξύ, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ιδίως όταν ο Διαχειριστής χρειαστεί αυτές τις μονάδες σε συνθήκες ακραίας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΝ στην πρόσφατη επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της Mytilineos με αφορμή την παραλαβή του εξοπλισμού του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, είχε δεσμευτεί για προκοινοποίηση στην Κομισιόν του CRM. Η νέα εξέλιξη μετά τη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ δημιουργεί προβληματισμούς ως προς τη λύση που θα πρέπει να αναζητηθεί για τη λειτουργία τέτοιου μηχανισμού.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 325 εκατ. για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία – Μεγαλόπολη
Ενέργεια |

Χρηματοδότηση ΕΤΕπ 325 εκατ. για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία - Μεγαλόπολη

Η ΕΤΕπ στηρίζει επενδύσεις Δίκαιης Μετάβασης 325 εκατ. ευρώ σε περιοχές εξόρυξης λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων

Περιστέρης: Ακολουθεί περίοδος ταχείας ανάπτυξης για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ενέργεια |

Έρχεται περίοδος ταχείας ανάπτυξης για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Τι είπε ο Γ. Περιστέρης

«Ψήφος εμπιστοσύνης» η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Μαριάννας Λάτση, είπε ο πρόεδρος της εισηγμένης στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Έρχονται νέα έργα ΑΠΕ 7 GW. Στα 3 GW ο στόχος το 2025