Το όριο των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, δηλαδή σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού, ξεπέρασε η Βρετανία και μάλιστα την παραμονή ενός σημαντικού βήματος για τη χαλάρωσης των μέτρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 20.103.658 άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις αρχές Δεκεμβρίου, μιας από τις πιο προηγμένες παγκοσμίως και 36.573.354 έχουν κάνει μία μόνο δόση του εμβολίου. Ο στόχος είναι να χορηγηθεί μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.

Για τη βρετανική κυβέρνηση, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ένα εμβληματικό μέτρο της στρατηγικής της για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, έπειτα από πολλούς μήνες αυστηρών περιοριστικών μέτρων και υψηλότατων ανθρώπινων απωλειών. Η Βρετανία, εξάλλου, παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην Ευρώπη, σχεδόν 128.000 θανάτους από κορωνοϊό.

Μετά το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων και των καταστημάτων με μη απαραίτητα είδη τον Απρίλιο, η Αγγλία ετοιμάζεται αύριο να ανοίξει ξανά τις αίθουσες των παμπ και των εστιατορίων, τους πολιτιστικούς χώρους, τα ξενοδοχεία και στάδια χωρητικότητας έως 10.000 θεατών το πολύ.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα επισκιάζεται από τοπικές εστίες της ινδικής παραλλαγής, στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και στο Λονδίνο, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τελική φάση της χαλάρωσης των μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου με την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών.

Η πιθανότητα τα σχέδια των αρχών να ανατραπούν λόγω της ινδικής μετάλλαξης δεν μπορεί, δυστυχώς, να αποκλειστεί. Μάλιστα, σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, στις 14 Ιουνίου, θα… βάλει κάτω όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση. Αν η διάδοση της ινδικής μετάλλαξης έχει επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, το τέταρτο στάδιο της απελευθέρωσης θα καθυστερήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα