Τη σημασία της συνδιαμόρφωσης του νέου κλιματικού νόμου με τους πολίτες, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό προκάλεσε τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το νέο κλιματικό νόμο.

Όπως τόνισε «χρειαζόμαστε τον κλιματικό νόμο και να τον διαμορφώσουμε με τη μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση. Αν δεν προετοιμαστούμε έγκαιρα, φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια εξήγησε ότι ο κλιματικός νόμος μπορεί να θωρακίσει τις πολιτικές όπως οι ΑΠΕ να καλύψουν μέχρι το 2030 το 65% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας και το 85% μέχρι το 2050. Έδωσε έμφαση σε πολιτικές «πράσινης» επανεκκίνησης της οικονομίας. Έφερε ως παραδείγματα προτείνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας με κίνητρα, τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ «πράσινων» προϊόντων, την επέκταση και την αξιοποίηση των τρένων στις μεταφορές, τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής με προσανατολισμό σε ορθές «περιβαλλοντικές» γεωργικές πρακτικές, το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και την αναδάσωση.

Η Φώφη Γεννηματά ως προς τον ίδιο τον κλιματικό νόμο πρότεινε να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν:

1.    Τη θεσμοθέτηση ποσοστιαιών στόχων για μείωση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου και εξοικονόμησης ενέργειας.

2.    Την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

3.    Τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων από δράσεις της κυβέρνησης έως το 2030.

4.    Υποστήριξη δομών που θα παρέχουν στήριξη σε αυτές τις πολιτικές.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «κλειδί για την εφαρμογή του νόμου είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, της πολιτικής ηγεσίας και της επιστήμης».

Έτσι πρότεινε:

·      Τη σύσταση ανεξάρτητου κλιματικού συμβουλίου με διακεκριμένους επιστήμονες.

·      Τη θεσμοθέτηση κλιματικής συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών. Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιες πολίτες φωνή στη διαμόρφωση πολιτικών.

·      Τη σύσταση επιτροπής διαλόγου για την υποστήριξη της συνέλευσης.

·      Τη σύσταση της επιτροπής διαφάνειας και συνεργασίας ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες.

·      Την κατάρτιση ετήσιου προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και με σύστημα υποστήριξης για όσους πληγούν.

·      Την καθιέρωση ενός ειδικού απεσταλμένου κλιματικής αλλαγής σε κάθε υπουργείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green