
«Είμαστε σε ασταμάτητες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας, για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπουν δυνατά σε μια ομαλή λειτουργία. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να τους βοηθήσουμε, καθώς εκεί κρίνονται πολλά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα στην εστίαση πάει καλά, σε λίγες ημέρες ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα για τον τουρισμό και κοιτάζουμε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε πόρους, επειδή τώρα είμαστε στα όρια μας, για να υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης για επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, για τα ταξί και άλλους κλάδους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Έχει ανοίξει η εστίαση και ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους τα μαγαζιά για να δουλέψουν. Το ίδιο μας λένε και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε πει ότι αιωνίως θα στηρίζουμε τους ανθρώπους για να μην δουλεύουν. Τους στηρίζουμε για να βρουν δουλειά. Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Καμία φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου λέει κάποιος “παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι ‘μαύρα’ και είμαι καλά”. Σιγά-σιγά φεύγουμε από την ιδέα του επιδόματος και πάμε στην ιδέα της δουλειάς. Όλα τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως επίκεντρο τις θέσεις εργασίας. “Ξαναπιάνουμε δουλειά” είναι το μήνυμα. Αρκετό καιρό κάτσαμε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Και το πρόγραμμα για τον τουρισμό αυτό προϋποθέτει, την στήριξη των θέσεων εργασίας».
Για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή είπε: «Εγώ ως παλαιός έμπορος που έχω δουλέψει πολύ πίσω από τον πάγκο των βιβλίων, σκέφθηκα να δώσουμε δύο Κυριακές για να ανοίξουν τα μαγαζιά για να ρεφάρουν λίγο, αφότου καταργήθηκε το click inside. Δεν είπαμε να καταργήσουμε τις Κυριακές ή να δουλεύουμε όλες τις ημέρες. Η αντίδραση σε αυτό πολλών εμπορικών συλλόγων και της ΓΣΕΕ με ξεπερνά, την ώρα που λέμε να βρούμε λεφτά από το πουθενά για να στηρίξουμε το λιανικό εμπόριο».
Ο υπουργός τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η οικονομία έχει μείνει πίσω και ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι λίγο περισσότερο για να πάμε μπροστά και να φύγουμε από το σημείο στο οποίο είχαμε κολλήσει».
Για γάμους και δεξιώσεις
«Στα catering και στις δεξιώσεις θέλουμε να δουλεύουν οι άνθρωποι με τους όρους της εστίασης. Αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα.
Αυτή είναι η πάγια θέση του υπουργείου, αλλά η επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ σε ό,τι αφορά το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί παράταση της καταληκτικής ώρας από τις 00:30 που είναι σήμερα και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κατάργηση αυτού του μέτρου.
Για τη φαρμακευτική κάνναβη και τη Βουλή
«Το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη χθες βράδυ ψηφίστηκε τυπικά από 158 βουλευτές της ΝΔ, θεωρητικά ήταν περισσότεροι, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ το στήριζαν και το υπερψήφιζαν, αλλά τελικώς αποχώρησαν όλα τα κόμματα από την ψηφοφορία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που είναι ασυνήθιστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά όταν στηρίζει κάποιος ένα νομοσχέδιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Προσέθεσε ότι «χθες έγινε στη Βουλή ένα μεγάλο βήμα υπέρ των ασθενών που την χρειάζονται και υπέρ της εθνικής οικονομίας. Ήταν τιμητικό που ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε να μιλήσει και να στηρίξει το νομοσχέδιο, μιλώντας επαινετικά και για εμένα, ζητώντας πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν το εξετάζει».
Απαντώντας σε αιχμές για μεταστροφή και “κωλοτούμπα” της ΝΔ στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, σε σχέση με όσα έλεγε παλαιότερα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «προχθές έγιναν τα εγκαίνια των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, παρουσία του κ. Σπίρτζη ως εκπροσώπου του Αλέξη Τσίπρα, όταν για αυτά τα αεροδρόμια κατηγορούσαν την κυβέρνηση Σαμαρά τότε «όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Τσίπρας και ο Πολάκης που έλεγε ότι δεν θα αφήσει να πάρουν Γερμανοί το αεροδρόμιο των Χανίων. Τώρα, τι κάνει ο κ. Πολάκης; Είναι αγκαλιά με τους Γερμανούς».
Σε ό,τι αφορά την πλήρη επαναφορά της κανονικής λειτουργίας της Βουλής, αφού κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «παιδιάστικη συμπεριφορά» σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη την Παρασκευή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων το χρονοδιάγραμμα πλήρους επαναφοράς των δραστηριοτήτων της, ότι αυτή γίνεται σταδιακά στο πλαίσιο της πρόληψης καθώς δεν έχει εμβολιαστεί το σύνολο βουλευτών και προσωπικού και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να προλάβει αυτό που είναι δρομολογημένο να γίνει».
Για το εμβόλιο της AstraZeneca
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι «υπήρξε μια λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες», συμπληρώνοντας ότι «στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν φτάσει σε επίπεδο ανοσίας καθώς έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού, ο εμβολιασμός έχει γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca».
Mιλώντας για τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους πυρόπληκτους σημείωσε ότι «το κράτος θα είναι δίπλα τους» και προσέθεσε: «Η Πολιτική Προστασία κατάφερε μέσα στην νύχτα, πολύ γρήγορα να σώσει τους ανθρώπους και οι δρόμοι αποκλείστηκαν για να μην κινδυνεύσουν συμπολίτες μας». Σχετικά με τις επικρίσεις του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστοτ Σπίρτζη, είπε πως «το επιχειρησιακό σκέλος δεν το γνωρίζω καθόλου και δεν θα ήθελα να μπω σε αντιδικία με τον κ. Σπίρτζη» και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν έχω ακούσει καμία καταγγελία κατοίκων ότι δεν υπήρχαν πτητικά μέσα. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ και όπως όλοι ξέρουμε δεν πετάνε τη νύχτα τα αεροπλάνα, ακόμη και αν έχεις 5.000 αεροπλάνα. Γιατί ξεκίνησε την νύχτα; Γιατί ένας άνθρωπος αποφάσισε την νύχτα με 8 μποφόρ να κάψει κλαδιά, κάτι που για μένα είναι αδιανόητο. Λάθη μπορεί να έγιναν, δεν είμαστε αλάνθαστοι».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας