Την  εβδομάδα αυτή οι πληθωριστικές ανησυχίες μοιάζουν να απομακρύνονται από τις αγορές, κάνοντας χώρο στους επενδυτές για νέες τοποθετήσεις – μετά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις εξάλλου, επόμενο είναι να εμφανίζονται επενδυτικές ευκαιρίες. Έρευνα του Reuters, ωστόσο, που δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, δείχνει ότι τα τεράστια «πακέτα» δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που υιοθετούν οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες παγιώνουν μια σαφή τάση ανάκαμψης των τιμών των ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γενικότερους δείκτες τιμών καταναλωτή.

Ήδη στα μέσα του 2021 που βρισκόμαστε η μέση τιμή πώλησης των ακινήτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, κατά τους ειδικούς, λόγω της διατήρησης χαμηλών των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, της εξέλιξης της εμβολιαστικής διαδικασίας και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις για να ελέγξουν τη μετάδοση της Covid-19.

Οι ειδικοί του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων σημειώνουν ότι η παγκόσμια έκρηξη των τιμών των ακινήτων συμβαδίζει με την ισχυρή άνοδο των κεφαλαιαγορών – εξέλιξη που δημιουργεί στους υποψήφιους αγοραστές μια αίσθηση οικονομικής ασφάλειας (wealth effect). Και ασφαλώς συμβαδίζει με την ανάκαμψη των οικονομιών και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της απασχόλησης σε πολλές χώρες που «ανοίγουν» τις οικονομίες τους μετά την κάμψη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό

Περισσότεροι από 100 ειδικοί στις αγορές ακινήτων (κατοικιών και επαγγελματικών χώρων) από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ντουμπάι και την Ινδία συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters που διενεργήθηκε το διάστημα από τις 11 έως τις 24 Μαΐου. Και η καταγραφείσα τάση αύξησης των τιμών πέραν του ότι είναι εντυπωσιακή αν συγκριθεί με εκείνη ανάλογης έρευνας που είχε κάνει το πρακτορείο προ τριμήνου, εμφανίζεται πολύ πιο ισχυρή από αυτή που ανέμεναν οι ειδικοί λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ και τις σημερινές πληθωριστικές πιέσεις, έτσι όπως καταγράφονται στους δείκτες τιμών καταναλωτή (ασήμαντες κατά κανόνα, ειδικά όσον αφορά το δομικό πληθωρισμό).

Ευλόγως διαπιστώνει δηλαδή κανείς ότι, αναφορικά με τη μεγάλη συζήτηση περί πληθωρισμού που έχει ξεκινήσει στις αναπτυγμένες οικονομίες, δεν είναι ο πληθωρισμός εκείνος που ωθεί ανοδικά τις τιμές των ακινήτων αλλά το αντίθετο: η ζήτηση για ακίνητα αποτελεί ένα από τους ισχυρούς πληθωριστικούς παράγοντες, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η πανδημία και τα παρεπόμενά της

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της επιτυχίας των προγραμμάτων εμβολιασμού και η έρευνα έδειξε ότι η πανδημία δημιούργησε σε πολύ κόσμο την επιθυμία να μετακομίσει σε άλλο σπίτι. Εν τω μεταξύ οι ελλείψεις πρώτων υλών οδηγούν σε ανατιμήσεις στις αγορές εμπορευμάτων και σε ανοδικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Άντριου Χάρβεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Περίπου το 60% των αναλυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Reuters, δηλαδή οι 55 από τους 92 για την ακρίβεια, θεωρούν ότι η προοπτική για τον κλάδο είναι έντονα αναπτυξιακή το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή εφέτος και την επόμενη χρονιά. Οι υπόλοιποι 37 θεωρούν ότι η καταγραφόμενη ανάκαμψη των τιμών σύντομα θα «ξεφουσκώσει». Όσοι εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία εστιάζουν τις εκτιμήσεις τους στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναμένεται να αυξήσει την προσφορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια, στη κάμψη των μεταναστευτικών ροών και στην αύξηση του κόστους κατασκευής άρα και πώλησης των κατοικιών, που θα αποκλείσουν κάποια μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από τους υποψήφιους αγοραστές.

Επαγγελματικά ακίνητα και γραφεία

Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το ότι, ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι σε γενικές γραμμές η ζήτηση για στέγαση σε μικρότερες και μεγάλες πόλεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τόσο από τους μοναχικούς αγοραστές όσο και από τις πολυμελείς οικογένειες, οι απόψεις τους διίστανται όταν πρόκειται για τα επαγγελματικά ακίνητα και συγκεκριμένα για τους χώρους γραφείων.

Έτσι οι 41 από τους 78 που απάντησαν πιστεύουν ότι η ζήτηση για χώρους γραφείων θα υποχωρήσει και εξ αυτών οι πέντε πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει σημαντικά. Οι υπόλοιποι 37 θεωρούν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και δύο εξ αυτών ότι θα αυξηθεί σημαντικά.

«Η εμπειρία της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εργασίας των τελευταίων μηνών θα έχει ενδεχομένως σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο των ακινήτων γραφείων, καθώς περίπου το 50% των υπαλλήλων γραφείων θα συνεχίσουν και μετά την πανδημία να εργάζονται από το σπίτι τους τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα», εκτίμησε ο Μάθιου Πόιντον, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. Ως συνέπεια της τάσης για τηλεργασία ο Πόιντον θεωρεί ότι «την επόμενη πενταετία πολλοί χώροι γραφείων θα μείνουν κενοί και αυτό ίσως συνεχιστεί και το 2030».

Εξαίρεση στις γενικότερες τάσεις η Ινδία

Οι τιμές των οικιών στην Αυστραλία και στον Καναδά αναμένεται να αυξηθούν κατά διψήφιο ποσοστό την εφετινή χρονιά, ενώ αύξηση προβλέπουν οι ειδικοί και για τις τιμές των ακινήτων στο Ντουμπάι, για πρώτη φορά εφέτος έπειτα από έξι χρόνια καθήλωσης της αγοράς.

Στη Βρετανία το «boom» της αγοράς ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί χάρη στα προγράμματα αρωγής της στέγασης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Λονδίνου, που αύξησαν τη ζήτηση των νοικοκυριών για μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης. Στις ΗΠΑ επίσης οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, με διπλάσιο μάλιστα ρυθμό από αυτόν που προέβλεπαν οι ειδικοί σε έρευνα του περασμένου Φεβρουαρίου, ωθούμενες από τη μικρή προσφορά νέων κατοικιών και βεβαίως από τα μεγάλα προγράμματα δαπανών που έχει εκπονήσει ο Λευκός Οίκος και επίσης από τη διατήρηση από τη Fed των επιτοκίων σε οιονεί μηδενικά επίπεδα.

Μοναδική εξαίρεση από τις αγορές στις οποίες εστίασε η έρευνα του Reuters αποτελεί η αγορά ακινήτων της Ινδίας, που αναμένεται να ακολουθήσει αντίθετη από την δεσπόζουσα στον υπόλοιπο κόσμο τάση. Προβλέπεται συγκεκριμένα περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων την εφετινή χρονιά, κυρίως λόγω του φονικού κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και ουσιαστικά ακυρώνει τα φορολογικά και άλλα κίνητρα τόνωσης της αγοράς που ανακοινώνει συχνά η κυβέρνηση του Νέου Δελχί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή