Μαζική έξοδος των εκπαιδευτικών στη σύνταξη δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, με εκρηκτική άνοδο έως 60% των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το κύμα φυγής στη σύνταξη αναμένεται να φουντώσει περισσότερο έως το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένονται ανατροπές στα όρια ηλικίας από 1.1.2022.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά συνολικά το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπου και εκεί παρατηρούνται υψηλά ποσοστά εξόδου από την εργασία, τα οποία κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 30%.

Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, «τον χορό των αυξημένων αιτήσεων συνταξιοδότησης άνοιξαν ήδη οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αύξησης το οποίο αγγίζει το 60%, ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους ο ρυθμός αύξησης συνταξιοδοτήσεων κινείται στο 30%».

Σημειώνεται ότι τα αυξημένα ποσοστά αποχωρήσεων των εκπαιδευτικών παρατηρούνται ήδη από την άνοιξη. Ο φόβος για αρνητικές εξελίξεις στο Συνταξιοδοτικό, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, ακόμα και ο κορωνοϊός «διώχνουν» άρον άρον τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων από τα σχολεία δημιουργώντας έναν νέο πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εντός του 2021 θα έχουν φύγει περίπου 3.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και περισσότεροι από 4.000 καθηγητές.

Για πρώτη φορά – ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία – οι αιτήσεις αποχώρησης των εκπαιδευτικών από τα σχολεία εκτοξεύθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη για το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και φυσικά να προχωρήσει σε προσλήψεις μεγάλου αριθμού αναπληρωτών. Είναι γεγονός ότι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ανησυχήσει για την περίπτωση αλλαγών στα κριτήρια συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, αλλαγές σε μεταβατικές διατάξεις κ.ά.). Σοβαρό λόγο αποχώρησης αποτελεί και το θέμα της αξιολόγησης, με δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μεγάλης ηλικίας εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να υποστούν αυτή τη διαδικασία.

Συνολικά 120.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα της ισχύουσας νομοθεσίας. Πρόκειται κυρίως για παλαιούς ασφαλισμένους πριν από το 1983 που έχουν ήδη κατοχυρώσει μετά το 2015 ή κατοχυρώνουν το 2021 δικαίωμα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία πριν από τα 62 ή πριν από τα 67, την οποία όμως συμπληρώνουν μετά το 2022.

Επισημαίνεται ότι από το 2022 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται – υπό προϋποθέσεις – στα 67 έτη με 15 έτη ασφάλισης και στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

Στην ομάδα των 120.000 ασφαλισμένων οι οποίοι «γλιτώνουν» τις ανατροπές από το νέο έτος συμπεριλαμβάνονται: μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο, ασφαλισμένοι με 35ετίες στο Δημόσιο και σε ΔΕΚΟ – τράπεζες κ.ά. που «πιάνουν» τα μεταβατικά όρια ηλικίας σύμφωνα με τους πίνακες του νόμου 4336 του 2015, ώστε να φύγουν πριν από τα 62 ή τα 67. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

n Μητέρα ανηλίκου με 5.500 ένσημα (το 2012) στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ήταν 52 ετών το 2017, έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 58 έτη και 5 μήνες. Το όριο ηλικίας της συμπληρώνεται το 2023, δηλαδή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Επομένως διατηρεί το δικαίωμά της να βγει στη σύνταξη πριν από τα 62.

n Ασφαλισμένη με 5.500 ένσημα που ήταν 52 ετών το 2018 έχει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών και 2 μηνών. Το όριό της συμπληρώνεται το 2026.

n Ασφαλισμένος του Δημοσίου που έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 και 35ετία το 2020 σε ηλικία 58 ετών έχει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 61 ετών, το 2023. Επομένως διατηρεί το δικαίωμά του να βγει σε πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και μετά το 2022.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχει δώσει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, «για τους ασφαλισμένους που κατά τη μεταβατική περίοδο από 19/8/2015 έως 31/12/2021 συμπληρώνουν τόσο τον θεμελιωτικό χρόνο ασφάλισης όσο και τα παλαιά όρια ηλικίας, δηλαδή αυτά που ίσχυαν μέχρι 18/8/2015, προβλέφθηκαν νέα μεταβατικά όρια ηλικίας. Ο καθένας από αυτούς τους ασφαλισμένους – προσθέτει ο κ. Τσακλόγλου – κατοχυρώνει το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας που του αντιστοιχεί με βάση το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνει αθροιστικά το παλαιό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του πλασματικού χρόνου που θα αναγνωρίσει έως τότε, και μπορεί να πάρει σύνταξη οποτεδήποτε συμπληρώσει το κατοχυρωθέν αυτό μεταβατικό όριο ηλικίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax