Το διάταγμα που εξέδωσε ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύοντας τις αμερικανικές επενδύσεις σε περίπου 60 κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών, αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο στην αλυσίδα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Καθιστά δε ακόμη πιο δύσκολη τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα – κάτι που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει τον καμβά και για την εξομάλυνση των πολιτικών τους σχέσεων.

Στην Ευρώπη, όμως, το κλίμα παραμένει αρκετά διαφορετικό. Σε βαθμό που αρκετοί να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γηραιά Ήπειρο από αύριο και για μία εβδομάδα, καταφέρει να πείσει τους εταίρους του να ακολουθήσουν ενιαία πολιτική απέναντι στην Κίνα.

Θετική η πλειοψηφία σε πιο στενές σχέσεις

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, τουλάχιστον, οι προθέσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια στην έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα (τον Φεβρουάριο) το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στο Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, το 59% των 585 επιχειρήσεων που συμμετείχαν δήλωσαν θετικές στην προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας και των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα – τάση, μάλιστα, που είναι ακόμη πιο ισχυρή σε ορισμένους κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσοστό είναι κατά 8% υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που καταγράφηκε στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα. Είναι δε εντυπωσιακό ότι, τη στιγμή που το 68% δηλώνει αισιοδοξία για το μέλλον των επενδύσεών του στην Κίνα, μόλις το 9% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εξετάζει σενάρια αποχώρησης από την συγκεκριμένη αγορά ή μεταφοράς της έδρας σε γειτονικές χώρες – ποσοστό που, με τη σειρά του, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τους τελευταίους μήνες, μετά δηλαδή τη διεξαγωγή της έρευνας, το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, με επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τον Μάρτιο το Πεκίνο προχώρησε σε αντίμετρα για τις κυρώσεις που είχε επιβάλει σε βάρος του η ΕΕ, επικαλούμενη τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων, στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Πιο «πολιτικές» οι επενδύσεις

«Είμαστε σε δύσκολη θέση», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, ενώ την ίδια στιγμή, το 41% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα υπογράμμισαν ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι «μπίζνες» στην Κίνα έχουν αποκτήσει σαφώς πιο πολιτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, η πλειοψηφία εκτιμά ότι οι πιέσεις ενδέχεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα – χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι θα παραδώσουν εύκολα τα όπλα και τις προνομιακές θέσεις που έχουν διασφαλίσει στην μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή