Να αποφύγουν να πλήξουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς, κάλεσε τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του υπουργείου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίνγκ. Τη δήλωση αυτή έκανε με αφορμή το νομοθετικό πακέτο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία για την ενίσχυση των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με την Κίνα στο πεδίο της τεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Κίνα ως φανταστικό εχθρό, δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίνγκ, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ουάσινγκτον είναι ο ίδιος της ο εαυτός.

Χθες, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, με ψήφους 68 υπέρ και 32 κατά, ένα σαρωτικό νομοθετικό πακέτο που στόχο έχει να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να ανταγωνιστεί την κινεζική τεχνολογία.

Η επιθυμία για μια σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα λίγα διακομματικά κοινά στοιχεία σε ένα βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται με οριακή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το μέτρο εγκρίνει περίπου 190 δισ. δολάρια ως προβλέψεις για την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και έρευνας και ξεχωριστά τη δαπάνη 54 δισ. δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Το κινεζικό Κοινοβούλιο εξέφρασε «έντονη αγανάκτηση και απόλυτη αντίθεση» στο νομοσχέδιο. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ επέδειξε «παρανοϊκή ψευδαίσθηση ότι θέλει να είναι ο μοναδικός νικητής» και έχει παραποιήσει το αυθεντικό πνεύμα της καινοτομίας και του ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο έχει μια σειρά από άλλες προβλέψεις σχετικές με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης να «κατεβάζει» κανείς την πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, ενώ θα μπλοκάρει την προμήθεια drones που κατασκευάζονται και πωλούνται από εταιρίες που στηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση. Θα επιτρέπει επίσης σε διπλωμάτες και στον στρατό της Ταϊβάν να επιδεικνύουν τη σημαία τους και να φορούν τις στολές τους ενώ βρίσκονται στις ΗΠΑ σε επίσημη αποστολή.

Θα θεσπίσει επίσης εκτεταμένες νέες υποχρεωτικές κυρώσεις σε βάρος κινεζικών οντοτήτων που εμπλέκονται σε αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις ή κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας από αμερικανικές επιχειρήσεις και προβλέπει την αναθεώρηση των ελέγχων εξαγωγών για αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ προειδοποίησε για αρνητικές επιπτώσεις αν δεν χρηματοδοτηθεί η έρευνα για να συμβαδίζει η χώρα με την Κίνα.

«Εάν δεν κάνουμε τίποτα, οι ημέρες μας ως κυρίαρχη υπερδύναμη ίσως τελειώνουν. Δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτές τις ημέρες να τελειώσουν ενώ είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θέλουμε να δούμε η Αμερική να γίνεται μέτριο κράτος αυτόν τον αιώνα», δήλωσε ο Σούμερ.

Ο ίδιος ο Μπαίντεν επαίνεσε το νομοσχέδιο: «Είμαστε σε αγώνα για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα και έχει δοθεί η εκκίνηση…. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να μείνουμε πίσω».

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει πει ότι η χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε 7 έως 10 νέα αμερικανικά εργοστάσια ημιαγωγών.

Πολλές αμερικανικές εταιρίες επαίνεσαν το νομοσχέδιο. Η General Motors ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί σημαντικό βήμα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ημιαγωγών που συνεχίζει να επηρεάζει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Κάποιοι επικριτές έχουν παρομοιάσει τη χρηματοδοτική προσπάθεια της Γερουσίας με την αναπτυξιακή ώθηση της Κίνας για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, γνωστή ως «Made in China 2025», που εδώ και καιρό έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ.

Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου μέσω της διπλωματίας, με τη συνεργασία με συμμάχους και με την ενίσχυση της αμερικανικής συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς αφού ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Η χειραψία, τα χαμόγελα και η ευχή
Επικαιρότητα |

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Η χειραψία, τα χαμόγελα και η ευχή

Αμφότεροι οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν η πρώτη τους αυτή συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να οδηγήσει σε εξομάλυνση και σταθερότητα των διμερών σχέσεών τους.

Γεννηματά για εργασιακό νομοσχέδιο: Νομιμοποιείται η εργασιακή ζούγκλα
Επικαιρότητα |

Γεννηματά για εργασιακό νομοσχέδιο: Νομιμοποιείται η εργασιακή ζούγκλα

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση και προειδοποίησε με κατάργηση του εργοστασιακού νομοσχεδίου «αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν»

Σύγκρουση για το Εργασιακό: Live η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Σύγκρουση για το Εργασιακό: Live η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την τρίτη ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου ετοιμάζουν τα όπλα τους για να επιτεθούν στην κυβέρνηση