Σε κρίσιμο μήνα για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας εξελίσσεται ο Ιούνιος, καθώς έως το τέλος του μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθούν δύο καταβολές αναδρομικών στις συντάξεις που θα επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρώτον, στο τέλος του μήνα έχει προγραμματισθεί η έναρξη της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και με  τον νόμο Βρούτση βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για αυτά τα έτη ασφάλισης, αλλά – έως τώρα- εκκρεμούσε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους, ώστε να δοθούν τα επιπλέον χρήματα.

Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι η σημαντικότερη, αλλά πλέον δαπανηρή για το δημόσιο καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο αναδρομικών που θα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να εκδοθεί η  η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Αφορούν τα δώρα της συγκεκριμένης περιόδου (επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων του 2015 και Δώρο Πάσχα του 2016) όπως και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Η απόφαση που ελήφθη για τα αναδρομικά αυτής της περιόδου ερμηνεύθηκε από την κυβέρνηση ότι αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα οι συνταξιουχικές οργανώσεις να προσφύγουν στο  ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.  Τα νέα αυτά αναδρομικά ποσά ενδέχεται να φθάσουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ με τα 723 εκατ. ευρώ, να αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα.

Τα διεκδικούμενα ποσά, ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα.

Επίσης, οι συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες, Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, και έλαβαν τις επιστροφές για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις,  ενδέχεται να δικαιωθούν επιπλέον για ποσά από 800 έως και 3.000 ευρώ έκαστος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Υπουργείο Εργασίας: Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο
Tax |

Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας

Σε πρώτη φάση, το 1555 αφορά στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ - Τον Σεπτέμβριο, θα ενταχθεί στο τηλεφωνικό κέντρο και το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου

Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση θωρακίζει το Ασφαλιστικό από το δημογραφικό κίνδυνο
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση θωρακίζει το Ασφαλιστικό από το δημογραφικό κίνδυνο

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» παρουσίασε σε τοποθέτηση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργείο Εργασίας: Έως και 72 δόσεις για ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών
Tax |

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών - Ποια χρέη μπαίνουν σε 72 δόσεις

Με τη σχετική τροπολογία παρέχεται, ακόμη, η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα