Οταν μιλά κανείς για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η σκέψη πάει κατευθείαν εκεί που χτυπά η καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, στη Νέα Υόρκη.

Και μπορεί η χώρα να καταγράφει εντυπωσιακή ανάκαμψη, όμως η πορεία αυτή παραμένει άνιση και ορισμένες Πολιτείες και ειδικά η Νέα Υόρκη υστερούν σημαντικά στον αγώνα επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα.

Παρόλο που οι οικονομίες πολλών κρατών έχουν ήδη ανακάμψει πλήρως – και ξεπερνούν ακόμη – τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας πριν από την Covid, η Νέα

Υόρκη είναι μακράν η κατάσταση με τη χειρότερη απόδοση, σύμφωνα με το Back-to-Normal Index που δημιούργησαν οι CNN Business και Moody’s Analytics.

Ο δείκτης δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιστρέψει κατά 93% στο φυσιολογικό, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νέα Υόρκη είναι μόλις στο 83%.

Το 2019, πριν από την Covid, η Νέα Υόρκη είχε την τρίτη ισχυρότερη οικονομία μεταξύ των Πολιτειών, υστερώντας μόνο από το Τέξας και την Καλιφόρνια. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ήταν σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας καισ το 8% στο συνολικό ΑΕΠ της Αμερικής.

Το 2020, το ΑΕΠ της Νέας Υόρκης μειώθηκε σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη διαφορά, ωστόσο έχει χαθεί πάνω από 1 δισ.

Το ΑΕΠ της Νέας Υόρκης συρρικνώθηκε κατά 5,9% πέρυσι, καταγράφοντας μεγαλύτερη μείωση από το συνολικό ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η κατάσταση των θέσεων εργασίας φαίνεται ακόμη χειρότερη. Με ανεργία 7,8%, η Νέα Υόρκη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο έθνος. Η ανεργία των

ΗΠΑ συνολικά ανήλθε στο 6,1% τον Απρίλιο και μειώθηκε στο 5,8% τον Μάιο .

Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το εύρος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η πόλη της Νέας Υόρκης κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν ήταν το επίκεντρο της επιδημίας. Αυτό οδήγησε σε αυστηρότερα πρωτόκολλα κλειδώματος από ό, τι σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.

Επιπλέον, η οικονομία της Νέας Υόρκης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βιομηχανίες που βασίζονται στις υπηρεσίες. Ωστόσο, τα γραφεία εξακολουθούν να είναι κενά ως επί το πλείστον, και μόνο μερικοί εργαζόμενοι μετακινούνται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής