Οταν μιλά κανείς για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η σκέψη πάει κατευθείαν εκεί που χτυπά η καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, στη Νέα Υόρκη.

Και μπορεί η χώρα να καταγράφει εντυπωσιακή ανάκαμψη, όμως η πορεία αυτή παραμένει άνιση και ορισμένες Πολιτείες και ειδικά η Νέα Υόρκη υστερούν σημαντικά στον αγώνα επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα.

Παρόλο που οι οικονομίες πολλών κρατών έχουν ήδη ανακάμψει πλήρως – και ξεπερνούν ακόμη – τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας πριν από την Covid, η Νέα

Υόρκη είναι μακράν η κατάσταση με τη χειρότερη απόδοση, σύμφωνα με το Back-to-Normal Index που δημιούργησαν οι CNN Business και Moody’s Analytics.

Ο δείκτης δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιστρέψει κατά 93% στο φυσιολογικό, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νέα Υόρκη είναι μόλις στο 83%.

Το 2019, πριν από την Covid, η Νέα Υόρκη είχε την τρίτη ισχυρότερη οικονομία μεταξύ των Πολιτειών, υστερώντας μόνο από το Τέξας και την Καλιφόρνια. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ήταν σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας καισ το 8% στο συνολικό ΑΕΠ της Αμερικής.

Το 2020, το ΑΕΠ της Νέας Υόρκης μειώθηκε σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη διαφορά, ωστόσο έχει χαθεί πάνω από 1 δισ.

Το ΑΕΠ της Νέας Υόρκης συρρικνώθηκε κατά 5,9% πέρυσι, καταγράφοντας μεγαλύτερη μείωση από το συνολικό ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η κατάσταση των θέσεων εργασίας φαίνεται ακόμη χειρότερη. Με ανεργία 7,8%, η Νέα Υόρκη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο έθνος. Η ανεργία των

ΗΠΑ συνολικά ανήλθε στο 6,1% τον Απρίλιο και μειώθηκε στο 5,8% τον Μάιο .

Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το εύρος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η πόλη της Νέας Υόρκης κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν ήταν το επίκεντρο της επιδημίας. Αυτό οδήγησε σε αυστηρότερα πρωτόκολλα κλειδώματος από ό, τι σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.

Επιπλέον, η οικονομία της Νέας Υόρκης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βιομηχανίες που βασίζονται στις υπηρεσίες. Ωστόσο, τα γραφεία εξακολουθούν να είναι κενά ως επί το πλείστον, και μόνο μερικοί εργαζόμενοι μετακινούνται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Το παράνομο lobbying έφερε πρόστιμο 400 χιλ. ευρώ στη Monsanto 
AGRO |

Γαλλία: Το παράνομο lobbying έφερε πρόστιμο 400 χιλ. ευρώ στη Monsanto 

Η Monsanto ήταν «υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων» που είχε αναλάβει για λογαριασμό της η εταιρεία Fleishman-Hillard, που δραστηριοποιείται στα πεδία των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας και του lobbying.

Facebook: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά τα κέρδη
Διεθνή |

Facebook: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά τα κέρδη

Η Facebook ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών με τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά προανήγγειλε και συγχρόνως προειδοποίησε για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίμηνο που διανύουμε.

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα ρεκόρ το οικονομικό κλίμα
Διεθνή |

Σε επίπεδα-ρεκόρ το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Τα εργοστάσια λειτουργούν στο μάξιμουμ, ωθούμενα από την ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ οι καταναλωτές σπεύδουν για ταξίδια και υπηρεσίες που είχαν στερηθεί για μεγάλα διαστήματα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας