Στην τελική ευθεία πριν την εφαρμογή του εισέρχεται το νέο σύστημα απονομής των συντάξεων – που εισήγαγε πρόσφατα η κυβέρνηση – μέσω ιδιωτών εκκαθαριστών δικηγόρων λογιστών κλπ.

Έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν λάβει την ειδική πιστοποίηση οι πρώτοι εκκαθαριστές, μέσω εξετάσεων που θα πραγματοποιήσει ο ΕΦΚΑ και θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης εκκρεμών που έχουν συσσωρευτεί, καθυστερώντας την απονομή συντάξεων από ένα έως και τέσσερα έτη.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριων συντάξεων που εκκρεμούν υπολογίζονται γύρω στις 140.000, ενώ το σύνολο των συνταξιοδοτικών αιτημάτων (επικουρικές κλπ) ξεπερνούν τις 300.000.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2022, να εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, με τις νέες συντάξεις να απονέμονται με ψηφιακό τρόπο. Μάλιστα όταν το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία οι συντάξεις να απονέμεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται το υλικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας την οποία θα πρέπει να περάσουν οι ιδιώτες εκκαθαριστές, ώστε να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η απονομή της σύνταξης. Η εκπαιδευτική διαδικασία των εκκαθαριστών θα είναι ηλεκτρονική εξ αποστάσεως.

Η διαδικασία εκκαθάρισης, προβλέπει πως ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ.

Ο πιστοποιημένος συνεργάτης μπορεί να διαπιστώσει το χρόνο ασφάλισης, να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, να υποβάλλει σχέδιο διακανονισμού των οφειλών εντός του επιτρεπτού ορίου, εφόσον υπάρχουν οφειλές και να εκδίδει βεβαίωση για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Τέλος, μπορεί να συντάξει ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης, το οποίο ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει εντός 30 ημερών. Αν το σχέδιο δεν επικυρωθεί εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι εγκρίθηκε και προχωρά η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax