Δύο αναμένεται να είναι οι υποψήφιοι επενδυτές που θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, δηλαδή λίγες ώρες πριν τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Αυτή είναι η 15η Ιουλίου και παράγοντες της αγοράς, στοιχηματίζουν πως οι εταιρίες που θα καταθέσουν τους φακέλους με τα απαραίτητα έγγραφα, εγγυητικές και οικονομικό τίμημα θα είναι η Italgas και η τσέχικη EPH.

Όσον αφορά τον Ιταλό Διαχειριστή Διανομής Φυσικού Αερίου, μόλις πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Πάολο Γκάλο επιβεβαίωσε με συνέντευξη του στα ΝΕΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών κάνοντας γνωστή την απόφαση της εταιρίας του να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι Τσέχοι προσώρας δεν έχουν κάνει δημόσια εμφάνιση, αλλά παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή τους. Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Ιταλοί αποτελούν τον μεγαλύτερο διανομέα φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν το 100% των Εταιριών Διανομής Αερίου της Αττικής και της ΔΕΔΑ (δίκτυα διανομής περιφέρειας) αλλά και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία). Το υπόλοιπο 49% που ανήκει στην Eni Gas e Luce θα αποκτηθεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου της. Με τον τρόπο αυτό ο νέος επενδυτής της ελληνικής εταιρίας θα έχει υπό την κυριότητα και τον έλεγχο του όλα τα δίκτυα διανομής της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια