Κοντά στο τέλος της φτάνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Μετά και το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων μέσω νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από περίπου μία εβδομάδα και ψήφισε η βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε ορίσει προ μηνών ως καταληκτική ημερομηνία της κατάθεσης των κλειστών φακέλων με τα οικονομικά τιμήματα από τους υποψήφιους επενδυτές, την 15η Ιουλίου. Η προθεσμία, όπως όλα δείχνουν, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, λένε πηγές που παρακολουθούν από κοντά την πορεία του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς ενέργειας, την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή των τελικών οικονομικών προτάσεων αναμένεται να χτυπήσουν σε εννέα μέρες δύο ή τρεις εκ των έξι υποψηφίων επενδυτών που πέρασαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι είναι:

1. EP INVESTMENT ADVISORS

2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)

3. ITALGAS SpA

4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Πωλητές της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι το ελληνικό δημόσιο που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια που ελέγχουν το 35% της εταιρίας.

Στην υπό πώληση εταιρία ανήκουν το 100% των μετοχών των Εταιριών Διανομής Αερίου Αττικής και της ΔΕΔΑ. Επίσης κατέχει το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το 49% της τελευταίας κατέχει η ιταλικής Eni Gas e Luce. Η ιταλική έχει δηλώσει την απόφαση της να αποχωρήσει από τα δίκτυα διανομής αερίου. Ο τρόπος που έχει συμφωνηθεί είναι μετά την ανάδειξη του πλειοδότη του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, η εταιρία να αποκτήσει και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Με πιο απλά λόγια ο νέος ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρίας θα εξαγοράσει και το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια