Ισχυρή ζήτηση χωρητικότητας τόσο στο χύδην ξηρό φορτίο όσο και στα containerships βλέπει για το επόμενο η διοίκηση της Navios Maritime Partners η οποία ανακοίνωσε χθες έσοδα ύψους 152 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη ύψους 99,9 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου δεν άμεσα συγκρίσιμα με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 καθώς τον Αποπρίλιο φέτος η Navios Partners ενσωμάτωσε και την Navios Maritime Containers.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε παραγγελία για την ναυπήγηση έξι containerships, ενώ αγόρασε άλλα πέντε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και πούλησε δύο.

Ειδικότερα, η  Navios Partners συμφώνησε να αγοράσει έξι νεότευκτα containerships (τέσσερα συν δυο option) μεταφορικής ικανότητας 5.300 TEU το ένα αντί  61,6 εκατ. δολ. το ένα. Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν στο διάστημα μεταξύ του δευτέρου εξαμήνου του 2023 και το 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συναλλαγές ο στόλος της εταιρείας θα αποτελείται από 98 πλοία εκ των οποίων τα 55 είναι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα 43 είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

«Ο διαφοροποιημένος στόλος μας προστατεύει από την κυκλικότητα της βιομηχανίας», τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα. Αγγελική Φράγκου στους αναλυτές και πρόσθεσε ότι οι διαθέσιμες ημέρες λειτουργίας του στόλου με ναυλοσύμφωνα εξασφαλίζουν μελλοντικά έσοδα ύψους  1,1 δισ. δολ.

Επίσης τα έσοδα από υφιστάμενα συμβόλαια ναύλωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να υπερβούν τα συνολικά εκτιμώμενα έξοδα του στόλου για την ίδια περίοδο κατά 47,8 εκατομμύρια δολάρια.

Αναφορικά με το μέλλον η διοίκηση της Navios Partners εκτιμά ότι η ζήτηση στο χύδην ξηρό φορτίο προβλέπεται να ξεπεράσει την καθαρή αύξηση του στόλου τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Η ζήτηση για τα τρία κύρια φορτία σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και σιτηρών για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο ενώ η καθαρή αύξηση του στόλου προβλέπεται να είναι 3,3% φέτος και μόνο 1,2% το 2022.

Επίσης στα containerships η ανάπτυξη του στόλου είναι   4,5% φέτος και 2,6% για το 2022. Ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον υψηλής ζήτησης, η διάλυση πλοίων θα συνεχιστεί καθώς το 10,5% του στόλου είναι 20 ετών και άνω.

Συμπερασματικά, τα θεμελιώδη θετικά μεγέθη της ζήτησης, κυρίως λόγω της έναρξης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, μαζί με τη μειωμένη διαθεσιμότητα του στόλου, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία τόσο του χύδην ξηρού χύδην όσο και της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα