Ο ενεργειακός γίγαντας BP κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για το β’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, τα κέρδη ανήλθαν σε 2,80 δισ. δολάρια έναντι 2,6 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κέρδη στα 2,13 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της BP διαμορφώθηκαν στα 36,47 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για έσοδα στα 28,62 δισ. δολάρια.

Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο του έτους, λόγω του ταμειακού πλεονάσματος 2,4 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επίσης, αύξησε το διανεμόμενο μέρισμα κατά 4% στα 5,46 σεντ ανά μετοχή, μέχρι το 2025, με βάση την εκτιμώμενη μέση τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπέρναρντ Λούνει δήλωσε στο CNBC ότι ο βελτιωμένος ισολογισμός σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές βασικών προϊόντων επέτρεψαν στην εταιρεία να αυξήσει τις αποδόσεις της στους μετόχους.

«Έχουμε αυξήσει το δικό μας σχέδιο από τα 50 στα 60 δολάρια (μέσες τιμές πετρελαίου) για τα επόμενα χρόνια – κι αυτό οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση. Το ΑΕΠ επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την πανδημία και τα εμβόλια λειτουργούν σαφώς, ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί την πειθαρχία και η προσφορά γίνεται πιο σφιχτή, ιδιαίτερα στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ », είπε.

Τα αποτελέσματα της BP αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι έχουν κατακτήσει μια πιο σταθερή βάση εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Η βρετανικο-ολλανδική πολυεθνική Royal Dutch Shell, η γαλλική TotalEnergies και η νορβηγική Equinor ανακοίνωσαν αμφότερες προγράμματα εξαγοράς μετοχών την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή