Η οικονομική ώθηση από το δρομολογούμενο πακέτο του 1 τρισ. δολαρίων για αναπτυξιακά έργα υποδομών έχει κάνει ήδη τη διαφορά σε επίπεδο αγοράς, επηρεάζοντας το κλίμα στη Wall Street, όμως οι επενδυτές γνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες δεν θα κυλήσουν εύκολα για την Ουάσιγκτον.

Οι Δημοκρατικοί, πριν καλά-καλά κλείσει οριστικά το ζήτημα του πακέτου υποδομών, επιμένουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για στοχευμένα μικρότερα πακέτα μέσα από τα οποία θα δρομολογήσουν τα κονδύλια που έμειναν εκτός, σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, μέσα από το παζάρι με τους Ρεπουμπλικάνους. Το θέμα προφανώς δεν θα βελτιώσει το κλίμα ανάμεσα στα δύο κόμματα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως στον ορίζοντα έχει κάνει την εμφάνιση της και η αναμέτρηση για το λεγόμενο «ταβάνι» του χρέους.

Αν τα κόμματα δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, τότε ο ομοσπονδιακός μηχανισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμη «κλείσιμο», κάτι που έχει γίνει ξανά στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά θα έρθει σε ένα διάστημα κρίσιμο για την διατήρηση της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας και αφού βέβαια έχει προηγηθεί το πολύμηνο… «κλείσιμο» της αγοράς λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Βέβαια, αυτά θα αρχίσουν να απασχολούν την αγορά κυρίως από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το σκηνικό στην Ουάσιγκτον επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Έτσι, για την ώρα οι επενδυτές θα παραμείνουν εστιασμένοι σε δύο πεδία, τη συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων και δεύτερον και κυριότερον το επικείμενο ραντεβού των τραπεζιτών, στο Τζάκσον Χολ, στις 26-28 Αυγούστου.

Το οικονομικό συμπόσιο της Federal Reserve Bank of Kansas City, που διόλου τυχαία έχει χαρακτηριστεί ως το Νταβός του καλοκαιριού, θεωρείται φέτος ως κομβικό σημείο για τις εξελίξεις. Όχι μόνο διότι οι τραπεζίτες θα «γιορτάσουν» την επιστροφή στην κανονικότητα με την προσωπική τους παρουσία στο ορεινό θέρετρο του Γουαϊόμινγκ, αλλά κι επειδή όλοι οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως εκεί θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της Federal Reserve.

Κοινώς οι τραπεζίτες θα βάλουν… κάτω τα στοιχεία και θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τον πληθωρισμό, με το tapering, με τη νομισματική πολιτική, ενδεχομένως ακόμη και με το ψηφιακό δολάριο.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε τα νεότερα στοιχεία αναφορικά με το δείκτη τιμών καταναλωτή και παραγωγού για τον Ιούλιο, μέσα από τα οποία οι επενδυτές θα διαπιστώσουν αν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά εμμένουν ή και εντείνονται. Πάντως, οι προβλέψεις για τον τιμάριθμο λιανικής είναι πως θα παραμείνει μεν πάνω από το 5% (τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 5,4% σε ετήσια βάση), αλλά ο ρυθμός αύξησης του θα υποχωρήσει ελαφρά, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός καθησυχαστικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street