Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ειδικές παρεμβάσεις για τον κλάδο του τουρισμού παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές Επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών κάθε επιχείρησης.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημίας περιλαμβάνει τη ζημία σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι άμεσες καταβολές

Για να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν η κρατική αρωγή στους δικαιούχους, ενεργοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών οι ακόλουθες πολιτικές επιλογές:

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

⦁ 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
⦁ 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
⦁ 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Συνεπώς, ενδεικτικά, για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

⦁ 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
⦁ 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
⦁ 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον κανονισμό του.
Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Η ειδική πλατφόρμα

Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δημιουργείται και θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες ειδική πλατφόρμα, μέσω της ίδιας διαδικτυακής πύλης, για την χορήγηση της πρώτης αρωγής, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες την οικονομική στήριξη.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών και με την συμμετοχή του ΕΛΓΑ, όπου απαιτείται, το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.

Αυτή η προκαταβολή θα είναι συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής.

Η χορήγηση της προκαταβολής συμπεριλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, προβλέπεται η επιχορήγηση μέρους της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας σε πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας με βάση τον ν. 4797/2021, για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια το σύνηθες ποσοστό αποζημίωσης διαμορφωνόταν στο 30%.

Για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 18 του ν. 4797/2021, που αφορά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών και θα χορηγηθεί αποζημίωση στις Επιτροπές –με Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών – για να επιτευχθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση του καταγραφικού και εκτιμητικού έργου.

Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών – βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων – φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες.

Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Αντίστοιχα, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνεται η δυνατότητα να ανασταλούν για 6 μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών δρομολογείται, από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αναστολή πληρωμής κάθε μορφής ενήμερων υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.
Σε αυτά, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω του Εγγυοδοτικού Προγράμματος και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

12ον. Επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Τα μέτρα:
⦁ αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων,
⦁ αναστολής ασφαλιστικών εισφορών,
⦁ αναστολής δανειακών υποχρεώσεων και
⦁ αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους δύο πληττόμενους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.

Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο πληττόμενους Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στους πληττόμενους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Τα μέτρα για τον τουρισμό

Τις προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την άμεση στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο του σχεδίου τίθεται κυρίως η Βόρεια Εύβοια, στην οποίαν καταγράφονται οι πλέον σοβαρές ζημιές, χωρίς όμως να παραβλέπονται οι περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και της Ανατολικής Μάνης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, «από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή στις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου (ΠΥΤ) για την καταγραφή του δυναμικού αλλά και των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές. Επιπροσθέτως, η ηγεσία του Υπουργείου δημιούργησε δίαυλο διαρκούς επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να υπάρξει απευθείας και ακριβής εικόνα της κατάστασης στο πεδίο».

Πέρα από την αμιγώς οικονομική στήριξη η οποία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία αφορά και στις τουριστικές επιχειρήσεις, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων που θα εισηγηθεί η «Επιτροπή Μπένου» για την περιοχή. Σε αυτό προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων, συνολικής δαπάνης 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση ενός ειδικού προγράμματος προβολής της περιοχής της Εύβοιας. Το κόστος της εν λόγω καμπάνιας θα υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα προβάλλεται ιδιαίτερα η Εύβοια στις Εκθέσεις στις οποίες μετέχει ο ΕΟΤ, χωρίς κόστος.

Τέλος, το γραφείο της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη επεξεργάστηκε άμεσα μια σειρά προτάσεων βάσει του πεδίου αρμοδιοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται μέτρα για την αξιοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» από την επόμενη χρονιά (2022). Προτείνεται επίσης η ίδρυση ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Εύβοιας στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων και, μετά από το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, η διοργάνωση ημερίδας για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού στην περιφέρεια Ευβοίας και τη γενικότερη συμβολή του τουρισμού στην αναγέννηση της περιοχής.

Αναστολή σε πληρωμές δανείων και πλειστηριασμούς

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, γνωστοποιεί ότι οι τράπεζες-μέλη της, με κοινή τους απόφαση προβαίνουν στις εξής ενέργειες, που αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και εντός της περιμέτρου που θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση με την οποία η Ένωση βρίσκεται σε διαρκή εποικοδομητική συνεργασία:

  • Αναστέλλουν, για έξι (6) μήνες, την πληρωμή των κάθε μορφής ενήμερων δανειακών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΑΤ.
  • Θα απέχουν, για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα, από την λήψη οποιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στα ως άνω μέτρα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους, και να υποβάλουν σχετικό αίτημα.

«Τέλος, οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα είναι σταθερά δίπλα στους πληγέντες με πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν. Ακόμη, οι τράπεζες θα αναπτύξουν περαιτέρω δράσεις, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, για την προληπτική θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές. Ήδη κατατέθηκε από την ΕΕΤ στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του