Τελικά της πέρασε της Πελόζι. Η παράταξη των Δημοκρατικών ψήφισε δίχως διαρροές την Τρίτη το «κοινωνικό πακέτο-μαμούθ» των 3,5 τρισ. δολαρίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παραπέμποντας την ψήφιση του «πακέτου για τις υποδομές» ύψους 1 τρισ. δολαρίων για τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν θα συνέλθει πάλι το Σώμα.

Οι 10 κεντρώοι βουλευτές των Δημοκρατικών, που ζητούσαν να ψηφιστεί κατά προτεραιότητα το σχέδιο για τις υποδομές, πείστηκαν από την πρόεδρο του Σώματος και τους συναδέλφους τους της αριστερής πτέρυγας ότι δεν υπάρχει περίπτωση στα τέλη του επόμενου μηνός να μην εγκριθεί κι αυτό, αφού αναμένεται να το στηρίξουν και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Έτσι το πρόγραμμα για τα κονδύλια στην υγεία, στην παιδεία, στις φτωχές οικογένειες και επίσης οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ευρώπη) με την ισχνή πλειοψηφία που έχουν στην αμερικανική Κάτω Βουλή οι Δημοκρατικοί (με ψήφους 220 έναντι 212), καθώς δεν βρέθηκε ούτε ένας Ρεπουμπλικανός για να το στηρίξει.

24ωρο «μασάζ» στους κεντρώους

Το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο φιλόδοξο σχέδιο δημοσίων δαπανών της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ξεπεράστηκε αφού η πρόεδρος της Βουλής των

Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές των προοδευτικών και των μετριοπαθών βουλετών των Δημοκρατικών έπειτα από μαραθώνιες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ασφαλώς με τους βουλευτές. «Στηρίζοντας το σχέδιο για την αμερικανική κοινωνία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το σχέδιο Καλύτερης Επανανοικοδόμησης (σ.σ. έτσι έχει ονομαστεί το σχέδιο για τις υποδομές), ενώ με την αντίθετη διαδικασία το αποτέλεσμα δεν είναι διασφαλισμένο», είπε πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία η Πελόζι.

Οι 10 μετριοπαθείς Δημοκρατικοί βουλευτές απαιτούσαν να εξασφαλίσει και το σχέδιο για τις κοινωνικές δράσεις διακομματική συναίνεση ώστε να το ψηφίσουν. Κι αυτό επειδή φοβούνταν μήπως λειτουργήσει διχαστικά για την αμερικανική κοινωνία, αφού εκτός από τις εκταμιεύσεις κρατικών κονδυλίων για προνοιακές δράσεις – μια πρακτική πολύ «σοσιαλιστική» για τους Ρεπουμπλικανούς και ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης – το «κοινωνικό πακέτο» προβλέπει επίσης αυξήσεις φόρων (για να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις).

«Ταμπού» οι φόροι

Οι φόροι, όμως, στη συνείδηση της πλειονότητας των Αμερικανών πολιτών συνιστούν ένα ζήτημα-ταμπού, μια απευκταία καθότι «ληστρική» συμπεριφορά του κράτους, ασχέτως αν οι αυξήσεις των συντελεστών που προβλέπει το νομοθέτημα αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό πολύ ευκατάστατων πολιτών και κάποιες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους και κέρδη.

Ουσιαστικά με τις αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης, άρα και των φορολογικών εσόδων, η αμερικανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει και το πρόγραμμα για τις υποδομές, που προβλέπει τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, την κατασκευή γεφυρών, λιμανιών και άλλων δημοσίων έργων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τα κόστη διαβίωσης των πιο φτωχών εργατικών νοικοκυριών. Ασφαλώς θα αποφέρει τεράστια κέρδη και στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους των ΗΠΑ.

Απειλούσαν εν προκειμένω οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί να μην στηρίξουν το κοινωνικό πρόγραμμα αν δεν ενέκριναν οι φιλελεύθεροι της αριστερής πτέρυγας το πρόγραμμα για τις υποδομές, αλλά και οι φιλελεύθεροι απειλούσαν να μην εγκρίνουν τις υποδομές αν οι κεντρώοι δεν στήριζαν τα προγράμματα για την δωρεάν φροντίδα των παιδιών και για τη φορολόγηση των πλουσίων.

Εύθραυστη πλειοψηφία

Σύμφωνα με το περιοδικό «Politico», η Πελόζι εξασφάλισε την εσωκομματική ειρήνη και συναίνεση των Δημοκρατικών καλώντας τους «να μην σπαταλήσουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν νομοθετήματα για τον αμερικανικό λαό που μια φορά στα 50 χρόνια έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ψηφίσουν».

Η έμπειρη πολιτικός αντιλαμβάνεται πως το νομοθετικό έργο της διακυβέρνησης Μπάιντεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό διότι στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 το κόμμα της πιθανότατα θα χάσει την πλειοψηφία και στην Κάτω Βουλή και στη Γερουσία, όπου οι έδρες είναι μοιρασμένες 100-100 και μόνο η ψήφος της προεδρεύουσας Κάμαλα Χάρις γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των Δημοκρατικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή