
Μία εβδομάδα άδεια, προκειμένου να «αποφορτιστούν», δίνει η o κολοσσός αθλητικών ειδών Nike στους υπαλλήλους της στα κεντρικά γραφεία, προκειμένου -όπως τονίζει- να υποστηρίξει την ψυχική τους υγεία μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Ματ Μαράτσο, ανώτερος διευθυντής μάρκετινγκ στη Nike, ανέφερε σε ανάρτησή του LinkedIn ότι τα κεντρικά γραφεία της Nike στο Beaverton του Όρεγκον θα είναι κλειστά για μία εβδομάδα.
Και πρόσθεσε «Το μήνυμα είναι σαφές: Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε, να αποσυμπιεστείτε και να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Μην δουλεύετε».
Ο Μαράτσο πρόσθεσε ότι ο χρόνος για ξεκούραση και ανάρρωση είναι «το κλειδί για την καλή απόδοση και τη διατήρηση της λογικής».
Ο περασμένος χρόνος ήταν «δύσκολος» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε ο Μαράτσο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τραυματικό γεγονός». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι αισιόδοξος ότι η ενσυναίσθηση και η ευγνωμοσύνη που συνεχίζουμε να δείχνουμε στους συμπαίκτες μας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κουλτούρα της δουλειάς για να προχωρήσουμε».
Ο Μαράτσο θεωρεί ότι η κίνηση της Nike αναγνωρίζει ότι «μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και να συνεχίσουμε τη δουλειά».
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από την εταιρεία ανάλυσης εργατικού δυναμικού Visier, με δείγμα 1.000 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 89% των εργαζομένων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί εξουθένωση τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα άφηναν την τρέχουσα δουλειά τους για μία άλλη δουλειά, θυσιάζοντας τον έναν καλύτερο μισθό για πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της