Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό ήταν κυρίως όσοι αγόρασαν χθες κατά τις εκδόσεις του 5ετους και του 30ετους ομολόγων τα οποία κατέγραψαν νέα χαμηλά επιτόκια και υψηλότατη ζήτηση.

Το ελληνικό δημόσιο πρόσθεσε στα ταμεία 2,5 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να κάνει χρήση της αντληθείσας ρευστότητας για να καλύψει παρελθούσες λήξεις ομολόγων είτε και να ανανεώσει με χαμηλότερο κόστος μακροχρόνιες εκδόσεις. Με τις νέες δημοπρασίες μπορεί εν ολίγοις να αποπληρώσει πρόωρα παλιές υποχρεώσεις όπως του Δ.Ν.Τ και ομόλογα υψηλού επιτοκίου.

Σύμφωνα με την ακτινογραφία της σύνθεσης των επενδυτών για το 5ετές το 82% ήταν από το εξωτερικό, 18% από την Ελλάδα και 81% θεσμικοί. Αναφορικά με το 30ετές το 85% από το εξωτερικό, 15% από την Ελλάδα και 88% θεσμικοί. Η ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο ήταν διπλή καθώς για ακόμα μία φορά τα ελληνικά χαρτιά παρουσίασαν υψηλότατη ζήτηση που ξεπέρασε τα 18,9 δισ. ευρώ και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η διπλή αυτή έξοδος προσέφερε στο ελληνικό δημόσιο φθηνή, φρέσκια ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και προστίθεται στο ταμειακό μαξιλάρι ύψους 35-37 δισ. Ευρώ. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας, ενώ του 30ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε 1,67% επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση.

Αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021 και η χώρα, από τον Ιούλιο του 2019, έχει αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέραν της παρούσας έκδοσης των 2,5 δισ. ευρώ, από τις προηγούμενες εκδόσεις το ελληνικό δημόσιο φέτος έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τον ετήσιο προγραμματισμό δανεισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται μία νέα έξοδος μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.