Οι φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες έχουν κοστίσει στην αμερικανική οικονομία περίπου 51 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «άστοχη παραγωγή» από το 1990, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, επικαλούμενη πληροφορίες από μελέτη που θα παρουσιάσει με άλλες τρεις οικονομολόγους στο The Brookings Institution.

Τα μεγάλα και χρόνια κενά στις δαπάνες για απασχόληση, κατάρτιση και κέρδη μεταξύ των εθνοτήτων και φυλών «δημιουργούν μια μικρότερη οικονομική πίτα για το έθνος στο σύνολό του» δήλωσε η Ντάλι και πρόσθεσε ότι η επιτακτική ανάγκη για ίδια κεφάλαια, για το κλείσιμο ορισμένων από αυτά τα κενά, δεν είναι μόνο ηθική, αλλά είναι και οικονομική.

Η μελέτη περιγράφει πόσο θα ήταν το ΑΕΠ αν δεν υπήρχαν κενά στην αγορά εργασίας.

Η απασχόληση για τους Μαύρους άνδρες, για παράδειγμα, μειώνεται συνεχώς από εκείνη των ανδρών διαφορετικών φυλών.

Τα εισοδήματα των Αφροαμερικανών και των Ισπανόφωνων υπολείπονται αυτά των λευκών.

Η Ντάλι και οι συν-συγγραφείς της έκθεσης υπολόγισαν ποιες θα ήταν οι ευεργετικές ιδιότητες για το ΑΕΠ εάν αυτά διαφορετικά τα φυλετικά και εθνοτικά χάσματα είχαν διαγραφεί: εάν οι μαύρες και ισπανόφωνες γυναίκες και άνδρες εργάζονταν με παρόμοια δεδομένα όπως οι λευκοί, τελείωναν το σχολείο με παρόμοιες ευκαιρίες και κέρδιζαν το ίδιο με τους λευκούς.

Μόνο από την εργασία, υπολόγισαν, οι ευεργετικές ιδιότητες θα πρόσθεταν έως και 22,9 τρισεκατομμύρια δολάρια για τριάντα χρόνια από το 1990 έως το 2019, με μεγαλύτερες ευεργετικές ιδιότητες σε πιο ήπια χρόνια, επειδή το μερίδιο των μη λευκών πληθυσμών έχει αυξηθεί, ενώ τα κενά παραμένουν αρκετά σημαντικά.

Τα οφέλη θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα, και θα έφταναν τα 51,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέσω της βελτίωσης των επενδύσεων κεφαλαίου, δήλωσε η Ντάλι.

Η μελέτη γράφτηκε με τη Shelby Buckman, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Stanford,  τη Lily Seitelman του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και την αντιπρόεδρο της ομάδας ανάπτυξης του San Francisco Fed, Laura Choi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή