
Στην ετικέτα του κρασιού γράφει: Ieris Oinos, εμφιάλωση 2017. Τόπος του, ο «Ξηροπόταμος» της Ιερισσού στη Χαλκιδική, της περιοχής που «βλέπει» από την μία πλευρά τον Ακάνθιο Κόλπο και από την άλλη τον Άθω και τον Κόλπο του Αγίου Όρους.
«Γι’ αυτό το κρασί το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν παραγγελίες ακόμη κι από Γάλλους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Άγγελος Ζαμάνης, ο υπεύθυνος του οινοποιείου της Αgrovision, που το παράγει.
Εκ πρώτης όψεως οι παραγγελίες των Γάλλων γευσιγνωστών προκαλούν την απορία καθώς ζητούν να προμηθευτούν ένα ελληνικό κρασί που παράγεται από τις πλέον γνωστές Γαλλικές ποικιλίες, Cabernet Sayvigion και Merlot , όταν μάλιστα ξέρουν ότι η φιάλη ή οι φιάλες της παραγγελίας τους θα φτάσουν στο τραπέζι τους μετά τον Ιούνιο του 2022.

12 μήνες στον βυθό της θάλασσας
Ο λόγος της… ξαφνικής αυτής επιθυμίας των Γάλλων somelier δεν είναι πάντως για να δοκιμάσουν το πως αποδίδουν δυο γαλλικές οινοποιητικές ποικιλίες σε ελληνικά χώματα αλλά (κυρίως) «για να γευτούν ένα ξεχωριστό κρασί που έχει την ιδιαιτερότητα να μείνει 12 μήνες στο βυθό της θάλασσας, στις πύλες του Αγίου Όρους, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ουρανούπολης και Αμουλιανής».
Εκατοντάδες φιάλες του κρασιού «Ιeris» (η ονομασία του προέρχεται από τα πρώτα πέντε γράμματα της Ιερισσού), μαζί μ’ εναν μικρό αριθμό φιαλών του ροζέ «Αμουλιανή», του ίδιου οινοποιείου, έχουν ποντιστεί τους τελευταίους μήνες σε τρία διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ Ουρανούπολης- Αμουλιανής- ορίων του Αγίου Όρους , αποτελώντας την πρώτη υποθαλάσσια κάβα της Χαλκιδικής και του Βορείου Αιγαίου.

Η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο
«Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο» λέει ο κ. Ζαμάνης , διευκρινίζοντας ότι η υποβρύχια κάβα είναι σε τρία επίπεδα κι αφορά το βάθος των νερών. Το πρώτο, με σχετικά μικρό αριθμό φιαλών, βρίσκεται σε έναν ύφαλο μεταξύ Αμουλιανής και Ουρανούπολης, σε βάθος 4 μέτρων. Στον συγκεκριμένο ύφαλο τα μπουκάλια του κρασιού είναι ορατά σε όλους τους τουρίστες που επιλέγουν για την περιήγησή τους στις παραλίες της Ουρανούπολης και της Αμουλιανής με το ειδικό σκάφος που διαθέτει glass bottom (γυάλινο πυθμένα).
Στο δεύτερο σημείο (και το πιο επισκέψιμο) έχουν βυθιστεί περισσότερες φιάλες μέσα σε έναν σιδερένιο κλωβό ,περίπου 100 μέτρα από την ακτή της Τρυπητής και σε βάθος 9 μέτρων. Σ αυτό πριν από λίγες ημέρες δύο δύτες… ανέσυραν ορισμένες φιάλες από τον βυθό για να παρουσιάσουν το περιεχόμενο της κάβας στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο fam trip για την Χαλκιδικιώτικη γαστρονομία που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 1ου Taste Halkidiki.

Εξαιρετική καταδυτική εμπειρία
Το συγκεκριμένο σημείο είναι η χαρά των ερασιτεχνών δυτών καθώς η υποθαλάσσια κάβα βρίσκεται κοντά στα απομεινάρια της βυθισμένης αρχαίας Αμουλιανής και προσφέρει μια εξαιρετική καταδυτική εμπειρία. Για την επιτήρηση του σημείου το οινοποιείο συνεργάζεται με το Καταδυτικό Κέντρο της Ουρανούπολης αλλά και με άλλους φορείς της περιοχής που συμμετέχουν σε δράσεις καταδυτικού τουρισμού.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των φιαλών βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων προς την θαλάσσια πύλη του Αγίου Όρους και δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια από τους υπεύθυνους του οινοποιείου για ευνόητους λόγους. Η εγγύτητα της παραγωγής με την περιοχή του Αγίου Όρους αλλά και της φύλαξης του Ιeris στην θάλασσά του, θεωρείται βασικοί λόγοι που δελέασαν τους Γάλλους να το παραγγείλουν. Οι υπόλοιποι πιθανώς να σχετίζονται με την θερμοκρασία αποθήκευσης και τις συνθήκες παλαίωσης.
«Ξέρουμε τις συνθήκες παλαίωσης του κρασιού στο κελάρι. Έστω και λίγο περνάει το οξυγόνο σ’ ένα κρασί κι επιδρά. Στην υποθαλάσσια κάβα θα δούμε μέσα στο νερό και στις ήπιες συνθήκες έλλειψης οξυγόνου πόσο αλλάζει ο τρόπος παλαίωσης του κρασιού» επισημαίνει ο κ. Ζαμάνης.
Οι… απαντήσεις από την θάλασσα θα έρθουν πάντως σε 9 μήνες. Τον Ιούνιο του 2022 θα έχουν συμπληρωθεί οι 12 μήνες από την ημέρα που τα Ieris «ξάπλωσαν» στο βυθό της Χαλκιδικής και θα ανασυρθούν για να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας, στην Γαλλία κι όπου αλλού ζητηθεί. Από τώρα όμως οι οινοποιοί αισιοδοξούν ότι οι δοκιμές των κρασιών της θάλασσας θα οδηγήσουν τους λάτρεις των ξεχωριστών κρασιών, σε νέα μονοπάτια γεύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ