Νέα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτά αφορούν τις βιομηχανίες και για την εφαρμογή τους αξιοποιείται η «πράσινη» ενέργεια.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα και ενέργεια αναφέρθηκε σε δύο νέες πρωτοβουλίες.

Η πρώτη αφορά στη θέσπιση των «πράσινων» διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους καταναλωτές ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το υπουργείο θα στείλει στην Κομισιόν το σχέδιο του μηχανισμού που θα δίνει τη δυνατότητα στην ενεργοβόρο βιομηχανία να κάνει απευθείας συμβάσεις (PPAs) με τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να προμηθεύεται «πράσινη» ενέργεια.

Η δεύτερη παρέμβαση, όπως ανήγγειλε ο υπουργός, είναι να θεσπίσει τη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις βιομηχανίες με συστήματα ΑΠΕ τα οποία θα μπορούν να εγκαθιστούν χωρίς να υπάρχει όριο ισχύος. Οι επιχειρήσεις απευθείας με καλώδιο από το φωτοβολταϊκό πάρκο θα μπορεί να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται και το κόστος να συμψηφίζεται.

Εξάλλου ο υπουργός ΠΕΝ έκανε αναφορά και στα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους των υψηλών τιμών ενέργειας στη διαδρομή… προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Όπως είπε το ΤΕΜ θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων, από περιβαλλοντικά τέλη αλλά και από το κρατικό προϋπολογισμό. Από το ΤΕΜ, υπενθυμίζεται, ότι θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας είπε στη Βουλή πως σύντομα οι διατάξεις για τη σύσταση του Ταμείου θα κατατεθούν στη Βουλή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Έρευνα – Κλειδί για την παγκόσμια ανάκαμψη οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Green |

Κλειδί για την παγκόσμια ανάκαμψη οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Οι πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι των πακέτων ανάκαμψης, να οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας και θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρουν ερευνητές

Κλιματική αλλαγή – Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα
Green |

Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αντιστοιχούν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, την ίδια ώρα η περιοχή εκτίθεται ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με φονικά επίπεδα μόλυνσης στην Ινδία ή κύματα ακραίου καύσωνα και πυρκαγιές στα δάση της Αυστραλίας

Πάρος – Αποκαρδιωτικές εικόνες μετά τον καθαρισμό βυθού – Γέμισε η ακτή σκουπίδια
Green |

Γέμισε η ακτή σκουπίδια από τον καθαρισμό βυθού στην Πάρο [Εικόνες]

Τα ευρήματα της εθελοντικής δράσης για τον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή Βίντζι της Παροικιάς στην Πάρο είναι ανησυχητικά: από λάστιχα μέχρι αναψυκτικά και από πατάκια, καφάσια και χαλιά μέχρι ποτήρια και γυάλινα μπουκάλια από μπύρες